Bijna helft woningen loost nog in Binnendijle

MECHELEN Kademuur langs de Dijle
David Legreve MECHELEN Kademuur langs de Dijle
Bij bijna de helft van de woningen aan de Binnendijle in Mechelen werden nog (mogelijke) afvalwaterlozingen vastgesteld. Om deze en andere problemen met de kademuren aan te pakken, treft de stad verschillende ondersteuningsmaatregelen.

Uit een inventarisatie blijkt dat de helft van de private kademuren – vaak honderden jaren oud - dringend aan herstel toe zijn. “Renovatie is nodig om stabiliteits- en vochtproblemen te voorkomen. Daarnaast zal dit het uitzicht en de beleving van de buurt verbeteren”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).

Om eigenaars te helpen, werd een ondersteuningspakket ontwikkeld. “Dankzij Europese subsidies kunnen we deze ondersteuning eenmalig aanbieden. Nadien hebben eigenaars een herstelde kademuur en mits goed onderhoud, kunnen eigenaars er weer vele jaren mee verder”, zegt schepen van Openbare Werken Patrick Princen (Groen).

Onder meer voor de afkoppeling van grijswater kunnen ze steun krijgen. Bij bijna de helft van de woningen werden nog (mogelijke) grijswaterlozingen vastgesteld. Er werd een adviseur aangesteld en een aannemerscollectief ontwikkeld. Eigenaars kunnen een subsidie van 250 euro krijgen.

Voor de renovatiewerken wordt dan weer een groepsaankoop georganiseerd. Eigenaars kunnen zich vrijblijvend inschrijven via mechelenklimaatneutraal.be/dijleleeft. Ook voor het uitvoeren van het groenonderhoud (verwijderen van grote bomen, struiken, …) van de kademuren begeleidt de stad de eigenaars.

De Vlaamse Waterweg beheert de publieke delen van de kademuren. Midden april zal de nv een proefrenovatie uitvoeren aan een eerste tracé van zo’n 15 meter aan de Zoutwerf. Op termijn wil De Vlaamse Waterweg alle publieke kademuren renoveren.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.