Bib vindt Groot Dictee opnieuw uit

De Mechelse bibliotheek vist vandaag om 20 uur het Groot Dictee der Nederlandse Taal weer op, dat in 2016 is afgevoerd door de staatstelevisie. Het krijgt een speelse variant.

Het Groot Dictie is vorig jaar afgevoerd omwille van dalende kijkcijfers, tot ongenoegen van menig taalliefhebber.


Die krijgt vrijdag om 20 uur een nieuwe kans in de Mechelse bib, al werd het format wel gewijzigd. Correct spellen blijft uiteraard belangrijk, maar de 'heruitgevonden' versie zit niet volgepropt met de meest ongebruikelijke woorden die mijlenver afstaan van het dagelijkse taalgebruik. "De wedstrijd kreeg een aantal nieuwe creatieve elementen, die het verloop grilliger maken en de deelnemers naar een spannende finale voeren", verklapt Cultuurschepen Björn Siffer (Groen).

Frank Deboosere

Het dictee is een verhaal van de hand van de jonge Mechelse schrijver Sander Hobin, die zich tijdens een wandeling op de werf van het Predikherenklooster liet inspireren.


Hij zal het voorlezen samen met weerman en regelmatige bibbezoeker Frank Deboosere. Ludo Permentier, die een van de vaste juryleden was van het Groot Dictee, zal in de jury zetelen.


Inschrijven kan via uitleen.bibliotheek@mechelen.be. Deelname is gratis. De winnaar krijgt een 'Groot Dictee Heruitgevonden'-pen. (WVK)