Bewoners zetten Speecqvest 'te koop'

WIJK HOUDT SYMBOLISCHE ACTIE UIT PROTEST TEGEN GEPLANDE HERAANLEG

De leden van de actiegroep.
Marc Aerts De leden van de actiegroep.
Bewoners van de Hendrix Speecqvest in Mechelen hebben hun huizen afgelopen weekend symbolisch te koop gezet. Op die manier, en met intussen bijna zestig bezwaarschriften, willen ze protesteren tegen de plannen van de stad voor de heraanleg. Volgens het stadsbestuur is de kans klein dat nog iets wordt gewijzigd.

Het nieuwe Buurtcomité HSV blies gisteren verzamelen in een tentje. Bij een kom soep gaven ze buurtbewoners hun visie over de ingediende bouwaanvraag. Ze protesteren vooral tegen het verdwijnen van 126 van de 150 parkeerplaatsen en het verdwijnen van de ventweg, waardoor het verkeer dichter bij de gevels komt, met meer geluidsoverlast, fijn stof en minder veiligheid tot gevolg. "Kortom een buurt waar het minder goed en minder veilig wonen en leven zou zijn voor alle bewoners", vat woordvoerder Sebastian Feyten samen.

Overal aan de huizen hangen 'te koop'-affiches.
Marc Aerts Overal aan de huizen hangen 'te koop'-affiches.

Dialoog afgewezen

HSV wil een constructief dialoog met he stadsbestuur. "Maar het heeft dat geweigerd. Gezien de bouwaanvraag uithangt, kunnen we niet anders dan reageren met bezwaarschriften." HSV werkt niet samen met Red De Vesten, dat zich eveneens tegen de plannen kant omdat het een globale visie wil voor de ganse vesten. "Red De Vesten heeft een negatieve connotatie. Wij willen ons als bewoners van de Speecqvest, de Coxiestraat en de Stationsstraat constructief opstellen." Het zal niet bij de ene actie blijven. Morgen dinsdag al zal HSV aanwezig zijn op de gemeenteraad. "We mogen geen tumult maken, maar we zullen wel tonen dat we 'not amused' zijn", zegt comitélid Alex Winnepenninckx, die een antiquariaat heeft in de Speecqvest. De actie van zaterdag leverde 37 bezwaarschriften op. Kris De Haeck was een van de ondertekenaars. "Ik kan niet elke maand 90 euro betalen voor een parkeerplaats in de parkeergarage", argumenteert hij. Ook Jeroen en Liesje tekenden. Zij vragen zich af wat het nut is van een park tussen twee keer twee rijstroken. "Daar gaat echt niemand zitten."

Tegemoetkoming

Ze hebben de indruk dat alles snel-snel moet gaan, wat schepen van Openbare Werken Christiaan Backx (N-VA) niet ontkent. "De bouw van de parkeergarage met 350 plaatsen is uitermate belangrijk voor ons winkelcentrum. Het is acuut voor de bereikbaarheid van de Bruul", reageert hij. Volgens de schepen is de kans klein dat nog iets aan de plannen wordt gewijzigd. "We hebben wel degelijk rekening gehouden met de opmerkingen. Het ontwerp is een evenwicht tussen alle belangen. En geloof mij: de kwaliteit van wonen gaat daar echt niet achteruit gaan. Dankzij de Tangent zal het verkeer op de Speecqvest drastisch verminderen."


Hij heeft wel begrip voor de kritiek op het verdwijnen van de parkeerplaatsen. "Iets dat je hebt moeten afgeven, is altijd moeilijk. Daarom zullen we een tegemoetkoming voorzien in een parkingabonnement, maar wel enkel tijdens een overgangsperiode. Ik woon zelf in Nekkerspoel en moet daar ook een garage huren voor 72 euro per maand. Ik vraag de stad ook niet om daarin tussen te komen." De stad hoopt in augustus te kunnen starten met de werkzaamheden.