Bevolking groeit overal, behalve in Sint-Katelijne-Waver en Puurs-Sint-Amands. “Babyboomers kiezen voor stad”

Dat het eerste kindje van het jaar in Lier werd geboren, blijkt geen toeval te zijn. Op de foto: Noor met mama Annelies Claes en papa Bert Schoenmakers.
David Legreve Dat het eerste kindje van het jaar in Lier werd geboren, blijkt geen toeval te zijn. Op de foto: Noor met mama Annelies Claes en papa Bert Schoenmakers.
Volgens recente cijfers van Binnenlandse Zaken telde het arrondissement Mechelen op 1 januari 344.585 inwoners. Dat zijn er 1.900 meer dan in 2018. Enkel Sint-Katelijne-Waver en Puurs-Sint-Amands kenden het afgelopen jaar een (kleine) terugval. Vergeleken met 2014 wonnen alle gemeenten inwoners, de steden voorop.

Telde Sint-Katelijne-Waver begin vorig jaar nog 20.863 inwoners, dan waren dat er begin 2019 77 minder. Een verklaring heeft burgemeester Kristof Sels (N-VA) niet. 

“Maar veel groter willen we als gemeente niet worden. We zetten in op betaalbaar wonen in eigen streek voor jonge gezinnen. Sint-Katelijne-Waver is goed gelegen en beschikt over een goede dienstverlening, maar dat vertaalt zich ook in de immoprijzen.” 

Sels gaat er vanuit dat het cijfer volgend jaar weer zal stijgen dankzij nieuwe woonprojecten zoals dat aan Leyland.

Momentopname

Ook Puurs-Sint-Amands verloor inwoners. Afzonderlijk telden ze samen begin vorig jaar 25.927 inwoners, op 1 januari waren dat er nog 25.879. 

Schepen Peter Van Hoeymissen (CD&V) spreekt van een momentopname. “De prognose was dat er tussen 2016 en 2016 1.500 inwoners zouden bijkomen. Dat er nu een lichte daling is, is toeval.” 

Volgens Van Hoeymissen zullen tal van nieuwe woonprojecten de komende jaren nieuwe gezinnen aantrekken. Wat mogelijk ook meespeelt: Sint-Amands heeft traditioneel een wat oudere bevolking.

Bonheiden vs Lier

Verschillen op een jaar tijd zeggen niet zo veel, een vergelijking tussen begin dit jaar en begin 2014 zegt meer. Daaruit blijkt dat alle gemeenten er qua inwonersaantal op vooruit zijn gaan. De groei is het kleinst in Bonheiden (+1,54%) en Sint-Katelijne-Waver (+1,9%), vooral de steden profiteren. Mechelen telt een stijging van 4,08%, Lier zelfs van 5,41%. Al moet vermeld dat ook Berlaar en Willebroek (beide +4,5%) een pak meer inwoners tellen dan vijf jaar geleden.

Grootste groeier is dus Lier. “Een eerste verklaring is dat er de afgelopen jaren veel werd gebouwd in Lier, iets dat nog een tijdje doorgaat”, zegt burgemeester Frank Boogaerts (N-VA). En de woningen vinden ook vlot afnemers. 

“Op korte termijn zijn bijna alle bouwprojecten verkocht. Veel mensen willen graag in Lier wonen en we hebben dan ook heel wat troeven. Lier is een stad maar tegelijk beheersbaar. De stad telt een rijk verenigingsleven, veel evenementen en heel wat historisch waardevol erfgoed, bloeiende horeca en een groene rand. Dat trekt aan.”

Babyboomers

Lier mikt – net als veel andere steden en gemeenten - op jonge gezinnen, maar zeker ook ouderen vinden hun weg naar de stad. “Wij voelen dat heel erg: de babyboomers keren terug naar de stad”, zegt Mechels immomakelaar Stijn Liers van de Malines-Group. 

“Het gaat om mensen geboren in de jaren 60 en 70 die hun grote woning aan de rand verkopen en terug naar de stad komen om in alle comfort dichtbij alles te kunnen wonen. En Lier is gewoon keischoon.” 

Wat Willebroek betreft, kon het volgens Liers jarenlang niet slechter. “Het kan alleen maar beter gaan. Bovendien is het fantastisch goed gelegen langs grote verbindingswegen. Terwijl je in Boom huizen aan de straatstenen niet kwijtraakt.” 

Berlaar vindt hij moeilijker te boordelen. “Mogelijk omdat het een redelijk levendige gemeente is?”

De evolutie van de inwonersaantallen in het arrondissement Mechelen.
WVK De evolutie van de inwonersaantallen in het arrondissement Mechelen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.