Betty Wood sluit na meer dan 20 jaar

MET SPEELGOEDWINKEL VERLAAT LAATSTE STERKHOUDER DE GEITESTRAAT

Uitbaatster Dominique Lederhandler (58) in haar speelgoedzaak.
David Legreve Uitbaatster Dominique Lederhandler (58) in haar speelgoedzaak.
De speeltijd is voorbij voor Betty Wood. Na meer dan twintig jaar houdt de bekende speelgoedwinkel in de Mechelse Geitestraat totale uitverkoop. "'I love what I do', maar ik kan niet anders dan stoppen. Ik ben er ziek van", zegt uitbaatster Dominique Lederhandler (58).

Lederhandler richtte Betty Wood 21 jaar geleden op nadat ze eerder in een speelgoedwinkel in Brussel had gewerkt. Het was haar dochter die de interesse voor speelgoed opwekte. De naam verwijst naar haar idool Betty Boob én het speelgoed dat ze verkocht, het was vooral uit hout gemaakt. Nog altijd is de Geitestraat het adres in Mechelen voor kwaliteitsspeelgoed, maar niet voor lang meer. In mei of juni valt het doek en dat doet haar pijn.


"Stoppen valt me zwaar. De winkel is een stuk van mijn leven en 'I love what I do'. Ik heb dit altijd heel graag gedaan. Ik ben van de beslissing écht ziek geweest. Ik had dit graag tot mijn pensioen gedaan en heb de beslissing jaren proberen uit te stellen, maar dat gaat nu niet meer, zelfs al is het pand mijn eigendom en moet ik geen verkoopsters meer betalen."

Betty Wood: een vertrouwd beeld in de Geitestraat. Binnenkort verdwijnt de zaak.
David Legreve Betty Wood: een vertrouwd beeld in de Geitestraat. Binnenkort verdwijnt de zaak.

Loze beloften

Dé reden is volgens de speelgoedverkoopster de staat van de Geitestraat. "Ik heb de gouden tijden gekend. Tot 2008 gingen de zaken goed. Vanaf 2011 ging het catastrofaal bergaf. We hebben met de handelaars veel pogingen gedaan om de straat te verbeteren, maar kregen van de stad enkel loze beloftes. Dan gaat het niet meer."


Andere factoren zijn volgens Lederhandler de opkomst van de online verkoop, de invoering van de autoluwe binnenstad en de komst van Dreamland aan de rand van de stad. "Die winkel verkoopt een ander soort producten, maar ze hebben een parking."

Heel emotioneel

Afscheid nemen van de Geitestraat is emotioneel.


"Ik ben in het pand hiernaast geboren. Mijn ouders hadden er van 1955 tot 1984 de bekende textielzaak Lopes. Ik heb Betty Wood daar opgericht. Maar wat ik misschien wel het meeste ga missen, zijn de contacten met de klanten. Zij kwamen hier ook altijd voor iets leuks: een verjaardag, een feestje. Ook zij zijn radeloos."

Wat nu?

Wat ze na de sluiting gaat doen, is nog een groot vraagteken. "Ik ben 58 en moet op zoek naar een job. Waar ga ik die vinden? Wat ga ik worden? Dat is een grote angst."


Veel winkels met traditie blijven er in de Geitestraat niet meer over, zeker nu vermoedelijk nog deze maand ook schoenenzaak Baldini sluit. De winkel bestond 17 jaar en hield vorig jaar al eens uitverkoop, om vervolgens toch open te blijven. Baldini in Brussel, van dezelfde eigenares, draait wel goed en blijft bestaan.