Beton maakt plaats voor groen

HERAANLEG ZANDPOORTVEST START IN MAART MET OPENLEGGEN BINNENDIJLE

Frituur Put aan de Zandpoortvest in Mechelen verhuist vandaag naar een nieuwe stek iets verderop. In maart start een aannemer immers met het openleggen van de Dijle tussen de hogeschoolcampussen. Friturist Gerrit Lekeu is blij dat zijn kot ook na dertig jaar een plaats krijgt aan de Zandpoortvest.

De stad Mechelen en Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) investeren 1,8 miljoen euro in de omvorming van de parking tussen de Thomas More-campussen De Vest en De Ham tot een groen plein. Dat zal met grote natuurstenen treden en een zachte helling naar een verdiept bordes leiden aan de Binnendijle. De rivier werd eind jaren 1970 ingekokerd voor de heraanleg van de ring en de aanleg van de parking. Aanvankelijk was het plan om al in de zomer van vorig jaar met de werkzaamheden te starten, maar die timing werd niet gehaald. In maart is het wel zover. Vandaag vindt een opstartvergadering plaats. "Veel voorbereidende werkzaamheden zijn niet nodig. Er liggen amper nutsleidingen. Enkel het bushok staat de heraanleg nog in de weg", zegt Andy Frans van de Mechelse dienst Communicatie Wegenwerken.

112 parkeerplaatsen weg

Dat betekent dat niet snel na de start van de werkzaamheden de Dijle opnieuw zichtbaar zal zijn. "De werkzaamheden zullen ongeveer een halfjaar in beslag nemen. Uiteraard houden we bij de uitvoering rekening met de hogeschool." Met de werkzaamheden verdwijnen 112 parkeerplaatsen. Het verlies werd reeds gecompenseerd met de extra verdieping op de parkeergarage aan de Zandpoortvest. Naast het bushok staat ook Frituur Put de heropening van de Dijle in de weg, maar niet lang meer. Het bekende frietkot verhuist vandaag naar een nieuwe stek zo'n 250 meter verderop aan de Zandpoortvest: het (intussen verhard) graspleintje tussen de hogeschool en de jeugdherberg. Voor Gerrit Lekeu is het belangrijk dat zijn frietkot blijft staan aan de Zandpoortvest. Daar staat het immers al bijna drie decennia. "Mijn grootvader heeft het frituur destijds opgericht, op de Leuvensesteenweg, maar intussen staat het bijna 30 jaar aan de Zandpoortvest. Aanvankelijk aan de toenmalige Groentehal, later op de huidige locatie. En om eerlijk te zijn: ik had hier liever blijven staan, maar mag niet klagen. De nieuwe plaats is ook niet slecht. Ik hoop alleen dat de stad wil ingaan op mijn voorstel om een halfuur gratis parkeren in te voeren op de parkeerplaatsen." Intussen zijn de nodige voorbereidingen achter de rug, vrijdag verhuist het frietkot. Volgende week donderdag gaat het weer open. "Frieten bakken is mij met de paplepel ingegeven. Al als 10-jarige stond ik in de frituur bij mijn grootvader, later bij mijn moeder. Ik hoop dat mijn kinderen, nu 10 en 12, het ooit van mij zullen overnemen."

Dit moet het worden: een groen plein, met een bordes langs de Binnendijle.
Wannes Vansina Dit moet het worden: een groen plein, met een bordes langs de Binnendijle.
Zo ziet de Zandpoortvest er voorlopig uit.
Marc Aerts Zo ziet de Zandpoortvest er voorlopig uit.
Marc Aerts