Belgische primeur voor Dijlestad: reservoir onder boom buffert regenwater

In de Hallestraat in Mechelen zijn sinds begin deze week de werken aan de gang voor de plaatsing van het eerste tree pit-systeem in België.
Stad Mechelen In de Hallestraat in Mechelen zijn sinds begin deze week de werken aan de gang voor de plaatsing van het eerste tree pit-systeem in België.
In de Hallestraat in Mechelen bouwen arbeiders sinds begin deze week aan een ‘tree pit’, volgens de stad de eerste in ons land. Onder een lindeboom komt een waterreservoir voor de opvang van regenwater.

“Vandaag loopt het regenwater van de Hallestraat rechtstreeks in de riolering. Vanaf morgen zal dat eerst opgevangen worden in de nieuwe boombunker. Kratten capteren het water en vervolgens hebben de wortels van de lindeboom rustig de kans om te drinken. Een drainerende laag stenen onder de kratten zorgt dat het water kan infiltreren. Het teveel aan regenwater stort gewoon over naar de gemengde riolering”, legt schepen van Openbare Werken Patrick Princen (Groen) uit.

De ‘tree pit’ moet Mechelen volgens zijn collega Marina De Bie (Groen) weerbaarder maken tegen de klimaatverandering. “In steden is de ondergrond vaak een wirwar van leidingen, buizen en kabels waardoor er relatief weinig ruimte is om één grote buffering te realiseren. Dit soort kleine maatregelen zijn daarom makkelijker te voorzien.”

Het initiatief kadert in het project ‘Water Resilient Cities’, dat historische steden weerbaar maakt tegen hevige regenval en naar nieuwe oplossingen zoekt om water op te vangen. De stad krijgt het systeem van GreenBlue Urban, een partner in het Europese Project. De enige kost is de plaatsing van de boom, de drainage onder de kratten en de afwerking, goed voor 7.000 euro, maar ook daar krijgt de stad 60% subsidies voor. In april volgen er nog twee ‘tree pits’, in de Ivo Cornelisstraat in de Mahatma Gandhiwijk.

In de Hallestraat in Mechelen zijn sinds begin deze week de werken aan de gang voor de plaatsing van het eerste tree pit-systeem in België.
Stad Mechelen In de Hallestraat in Mechelen zijn sinds begin deze week de werken aan de gang voor de plaatsing van het eerste tree pit-systeem in België.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • philip smans

  Primeur ? Laat me niet lachen. In Itegem, bij Heist-op-den-Berg, hebben ze eind jaren 70,begin jaren 80 al zo'n bufferbekken aangelegd om de lindeboom te voorzien van genoeg water. 30 jaar later staat deze, ondanks werken in het centrum, nog steeds te pronken in onze dorpskern.

 • yves luyten

  Bedrijven zijn reeds jaren verplicht om het regenwater op te vangen in ondergrondse infiltratie systemen met een overloop naar de riolering bij stortbuien. Dus niks nieuws, de bedrijven zijn groener dan Groen!.

 • Erwin Lauwens

  21000 euro voor 3 bomen? Voilà waar groen prioriteit aan geeft. Er zijn wel even efficiënte en veel goedkopere manieren om hetzelfde resultaat te bereiken. De plaats lijkt ook ideaal voor een lindeboom: vlak tegen een gevel. Na de bloembakken in het midden van de weg lindebomen op 1 meter van een huisgevel.

 • Theo Striem

  Die boom verzuipt en gaat wortelen schieten in de lucht Bomen ademen en drinken door hetzelfde stelsel En die bak staat vol stinkend water tot het regent dan is het een riool onder de linde