Beklaagde tegen procureur: "3 jaar cel? Da's mijn leven verkloten"

Abdel B. uit Mechelen stond gisteren voor de rechter voor een poging doodslag. Afgelopen zomer verwondde hij zijn broer met een mes. Althans dat beweerde het parket dat tijdens zijn vordering een celstraf eiste van drie jaar effectief.

"Mevrouw de rechter u lijkt me een redelijke vrouw. Ik ga eerlijk met u zijn. Ik heb niet uitgehaald met een mes. Het was mijn broer die op mij afgekomen is met een keukenmes. Uit wettige zelfverdediging heb ik dan mijn rugzak - met daarin een volle fles cava - naar hem geslagen. Meer is er niet gebeurd", zei B. gisteren op zitting. Zijn mening stond wel lijnrecht tegenover die van openbaar aanklager Nele Poelmans.

Werkonbekwaam

"Meneer ging aanbellen bij zijn moeder. Er ontstond een discussie waarop de broer van beklaagde is buiten gekomen en vervolgens heeft meneer uitgehaald met het mes", aldus Poelmans. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen op aan de rechter wijsvinger en aan het hoofd. De verwondingen waren echter niet levensbedreigend maar de broer van beklaagde moest wel naar de spoedafdeling van het ziekenhuis en was enkele dagen werkonbekwaam. Volgens zowel de spoedarts en enkele deskundigen nadien kwamen de verwondingen bij het slachtoffer van een mes. Dat werd echter nergens aangetroffen maar werd mogelijk weggegooid in de periode van twee uur waarin beklaagde spoorloos was na de feiten."


De Mechelaar ontkende steeds de feiten, op zitting gaf hij enkel toe dat hij zich wou verdedigen tegen zijn broer. Hij verzette zich dan ook hevig tegen de gevraagde effectieve celstraf. "Excuses voor mijn taalgebruik maar mij drie jaar naar de gevangenis sturen staat gelijk aan het verkloten van mijn leven", besloot B. "Maak geen vergissing met mij. Ik wil iets maken van mijn leven, ik wil die kans krijgen." Zijn raadsman Cédric Monheim vroeg om de feiten te herkwalificeren naar slagen en verwondingen en vroeg om een straf met uitstel gekoppeld aan voorwaarden. Een vonnis valt op 23 november (TVDZM)