Bedrijf test slim fietsdeelproject

GEBRUIKERS MOBIT VINDEN HUN FIETS DANKZIJ GPS-TRACKING

Mobit lanceert een proefproject met deelfietsen in Mechelen.
David Legreve Mobit lanceert een proefproject met deelfietsen in Mechelen.
De Gentse start-up Mobit start in september met een fietsdeelproject in Mechelen. Het verschil met andere systemen zoals in Antwerpen en Brussel is dat er geen vaste stations komen, wel dat de gebruikers hun tweewieler vinden dankzij gps-tracking.

Mechelen is al langer geïnteresseerd in fietsdelen, maar uit onderzoek bleek dat de stad te klein is om een systeem met stations rendabel te maken. Daar heeft het kleine Gentse bureau Mobit wat op gevonden. Vanaf september zullen er in de stad 200 deelfietsen staan - herkenbaar aan hun felgroene kleur - alle uitgerust met slimme sloten met een ingebouwde GPS-tracker. Gebruikers zullen op een app kunnen zien waar de dichtstbijzijnde fiets staat en deze vervolgens kunnen ontgrendelen door met hun smartphone de QR-code te scannen.

Met je smartphone scan je de QR-code op de fiets.
David Legreve Met je smartphone scan je de QR-code op de fiets.

40 cent voor half uur

"Wanneer je de fiets parkeert en sluit met de app, wordt de betaling automatisch stopgezet en staat de fiets klaar voor de volgende gebruiker", legt Bernard De Groote, CEO van Mobit, uit. De prijs is nog niet bepaald, maar deze zou schommelen rond 40 cent voor een half uur. In september is het gebruik tijdens een testfase in Mechelen en drie andere Belgische steden overigens volledig gratis. Voorwaarde om de fietsen te kunnen gebruiken is wel dat gebruikers zich registeren en een waarborg betalen van 49 euro, een bedrag dat ze bij het uitschrijven terugbetaald krijgen.


"De fietsen zijn specifiek bedoeld voor korte afstanden, maar het staat de gebruiker vrij om er ook grotere afstanden mee te doen", aldus De Groote. Worden fietsen buiten Mechelen achtergelaten, dan zullen deze worden opgehaald, tenzij op de nieuwe standplaats ook een Mobit-project actief is.


Schepen van Mobiliteit Marina De Bie (Groen) is blij met de komst van het fietsdeelproject. "We verlenen graag onze medewerking aan dit proefproject. September is nu al de mobiliteitsmaand bij uitstek, met het begin van het schooljaar, de strapdag en de autoloze zondag."

Via gps-tracking vind je de fietsen terug.
David Legreve Via gps-tracking vind je de fietsen terug.

12.000 fietsen

Het kost de stad voorlopig ook niets. "We faciliteren het wel en zorgden voor een samenwerking met 't Atelier, dat defecte fietsen tijdens de proefperiode zal herstellen. Hoe we hier verder mee gaan, zal het proefproject uitwijzen", aldus de schepen. De verwachtingen van Mobit zijn alvast hooggespannen. Het heeft liefst 12.000 fietsen in bestelling. Niet alleen voor fietsdelen in steden, ook voor bedrijven. Daar zou de ontgrendeling niet gebeuren met een app, maar met een rfid-kaart. Het concept komt naast dat van Blue-bike aan de stations en naast de fietsverhuur door 't Atelier.