Exclusief voor abonnees

Bart Somers (Open Vld): “Minister-president worden? Kunnen wegen op het beleid is het belangrijkste”

Antwerpse lijsttrekker voor het Vlaams Parlement relativeert zijn rol als outsider

Bart Somers
Benny Proot Bart Somers
“Opnieuw minister-president worden? Absoluut niet aan de orde.” Bart Somers (55) mag dan door sommigen als outsider gezien worden voor de job, de ‘beste burgemeester ter wereld’ zelf relativeert dat heel erg. “Voor mij is kunnen wegen op het beleid het belangrijkste.”
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Somers is een autoriteit geworden als het aankomt op (multicultureel) samenleven. Zijn partij verwijst voortdurend naar zijn ‘Mechels model’ en ook internationaal is er veel interesse – de burgemeester ontving alleen dit jaar al delegaties uit Berlijn, Amsterdam en Wenen en ging spreken voor de Deense regering. “Soms heb ik het gevoel dat wij dat dorpje van Asterix zijn dat yes we can roept, terwijl al de rest zegt dat het niet kan, dat multicultureel samenleven.”

Bart De Wever maakte zich druk over een asielcentrum in zijn buurt, u biedt tot twee keer toe infrastructuur aan op een zilveren schaaltje.

“Ik doe dat niet omdat wij open grenzen moeten hebben. Dat zou de sociale zekerheid ondergraven en ons economisch systeem kapotmaken. Bovendien is er geen draagvlak voor. Maar ik vind wel dat mensen die asiel aanvragen op een humane manier moeten worden opgevangen in afwachting van een beslissing of ze mogen blijven of niet. Ik ken ook mijn geschiedenis. Mijn eigen grootvader heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog net als tienduizenden Mechelaars in een vluchtelingenkamp in Nederland gezeten. Dat de burgemeester van een stad van 500.000 inwoners zo’n spel maakt van de opvang van ocharme 120 mensen, vaak met een beperking, en hen afschildert als gevaarlijk, vind ik onverstandig. Een verdeelde stad is een onveilige stad. Je moet het omgekeerde toen: de mensen doen samenleven, de muren tussen hen afbreken, bruggen bouwen. Uit Mechelen is niemand vertrokken naar Syrië, uit Antwerpen honderd.”

U heeft het in dat verband over het ‘Mechels model’. Hoe zou u dat omschrijven?

Je hebt 21% van dit artikel gelezen
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • terry henninckx

    Den beste burgemeester ? Laat mij niet lachen, hij heeft Mechelen met een grote schuldenlast opgezadeld en er wonen meer vreemden in Mechelen dan echte Mechelaars !!!