Bakker Verstraelen in de cel

ONDERZOEK NAAR FRAUDULEUS FAILLISSEMENT PATISSERIE-IMPERIUM

Patrik Verstaelen bij het 50-jarige bestaan van de bakkerij.
Aerts Marc Patrik Verstaelen bij het 50-jarige bestaan van de bakkerij.
Patrik Verstraelen, zaakvoerder van de bekende en gelijknamige Mechelse bakkerij, zit momenteel in de cel. Hij wordt verdacht van een frauduleus faillissement. Vorig jaar ging zijn patisserie-imperium failliet, later stelde de curator enkele onregelmatigheden vast. Hierop startte het gerecht een onderzoek op.

De bakkerij, die vooral gekend is omwille van zijn patisserie, is een bekend begrip in de ruime regio van Mechelen. In totaal heeft de bakkerij vier winkels. Twee ervan bevinden zich in Mechelen waarvan een in de Désiré Boucherystraat en een in de Brusselpoortstraat. De twee andere bakkerijen worden uitgebaat in Vilvoorde en Diegem. Opgericht in 1960 werd de zaak in 1988 door de eigenaars overgedragen aan hun zoon Patrik. Die bleef aan het roer van het bedrijf staan tot maart vorig jaar. Toen ging de bakkerij failliet nadat het al lange tijd met financiële problemen kampte.

Bakkerij Verstraelen aan de Brusselpoort.
David Legreve Bakkerij Verstraelen aan de Brusselpoort.

Sterfhuisconstructie

Ondanks het faillissement bleven de vier bakkerwinkels echter gewoon open, naar eigen zeggen omwille van een samenwerking met een brood- en banketbakkerij uit Wommelgem. En laat net die 'samenwerking' de start zijn geweest voor het gerechtelijk onderzoek dat het parket in april 2016 opstartte toen de curator na het faillissement enkele onregelmatigheden had vastgesteld. "De activiteiten van de vier bakkerijen die schijnbaar tot dezelfde vennootschapsgroep behoorden, werden na de faling voortgezet door andere vennootschappen, vermoedelijk zonder dat er voor handelsfondsen en de winkelinrichting werd betaald", legt Lieselotte Claessens van de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket uit.


Het opzetten van dergelijke constructies wordt vaker ook 'sterfhuisconstructies' genoemd en is strafbaar omdat in deze constructies enkel de 'levensvatbare' onderdelen zoals de naam, het logo en de winkelinrichting worden overgenomen, terwijl de schulden achterblijven in de oorspronkelijke vennootschap. Hierdoor blijft die oorspronkelijke vennootschap ook achter met de schuldenberg.

Inval

Bij Verstraelen was die schuldenberg naar verluidt erg hoog. "Er is niet alleen sprake van aanzienlijke schulden bij belangrijke schuldeisers. De schuld bij de RSZ (Rijksdienst voor Sociale Zekerheid, red.) oversteeg het bedrag van 1 miljoen euro", vult Claessens nog aan.


Afgelopen woensdag viel de politie binnen in twee woningen in Bonheiden en Aartselaar. Het ging om de woningen van zowel zaakvoerder Patrik als zijn zoon. Zij werden in het kader van het onderzoek gearresteerd en voor de onderzoeksrechter in Mechelen gebracht. Die besloot uiteindelijk om enkel Patriks zoon vrij te laten. De zaakvoerder werd na verhoor aangehouden op verdenking van valsheid in geschriften, het meermaals misbruiken van vennootschappen en het opzetten van een sterfhuisconstructie. Hij werd overgebracht naar de gevangenis.


Verder werden ook nog een bakkersfiliaal van Verstraelen in de Brusselpoortstraat alsook de gebouwen van de Wommelgemse bakkerij doorzocht. "Bij de huiszoeking werden ook nog twee koelwagens, tien computers en documenten in beslag genomen. Er werd ook nog een aanzienlijke geldsom van 22.000 euro aangetroffen", besluit Claessens.


De bakker verschijnt vandaag voor de raadkamer. Die zal op zijn beurt moeten beslissen of zijn aanhouding verlengd wordt. De frauduleuze praktijken worden inmiddels verder onderzocht.