Asielzoekers met elkaar op de vuist in opvangcentrum

De lokale politie rukte vanochtend massaal uit naar het opvangcentrum in het voormalige ziekenhuis AZ Sint-Maarten in Mechelen
Nicolas Deforche De lokale politie rukte vanochtend massaal uit naar het opvangcentrum in het voormalige ziekenhuis AZ Sint-Maarten in Mechelen
Twee asielzoekers van het opvangcentrum in het voormalige AZ Sint-Maarten op de Mechelse Zwartzustersvest zijn vanochtend met elkaar op de vuist gegaan. Een persoon raakte daarbij gewond. Twee anderen werden meegenomen voor verder onderzoek naar het politiekantoor. De politie startte intussen een onderzoek op.

In het voormalige ziekenhuis van AZ Sint-Maarten worden sinds eind maart 2019 asielzoekers opgevangen. Het opvangcentrum heeft plaats voor zo’n 180 personen. Vanochtend rond 6.30 uur kookten de potjes bij twee bewoners van het opvangcentrum over en begonnen ze met elkaar te vechten. “Hierbij is een van de twee mannen oppervlakkig gewond geraakt. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere verzorging”, vertelt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande.

Twee verdachten

De politie ging met verschillende politieploegen ter plaatse. Volgens buurtbewoners ging het om een tiental politieploegen. “Eens ter plaatse keerde de rust vrij snel terug in het opvangcentrum”, gaat Van de Sande verder. 

Vanochtend startte de politie ook meteen onderzoek op naar de precieze omstandigheden en het motief van de vechtpartij. Er werden ook twee personen opgepakt. Deze twee werden meegenomen naar het politiekantoor in de Frederik de Merodestraat voor verder onderzoek. “Omdat het onderzoek nog volop lopende is, kunnen we daar voorlopig nog niets meer over kwijt”, klinkt het nog bij de politiewoordvoerder.

Verhoord

De twee verdachten werden in de loop van deze namiddag op het politiekantoor in Mechelen verhoord. Over hun leeftijd of nationaliteit is niets geweten. Ook niet over een mogelijk motief of de aanleiding van het incident in het opvangcentrum. Of de twee voor de onderzoeksrechter zullen moeten verschijnen en of ook hij hen zal verhoren, is nog niet geweten. 

Tuchtprocedure

De bevoegde instanties hebben inmiddels naar aanleiding van het incident een tuchtprocedure opgestart. “Bij monde van burgemeester van Mechelen Bart Somers vraagt het stadsbestuur nu dat dit onderzoek snel en grondig wordt gevoerd en tevens krachtdadig op te treden”, besluit Van de Sande. 

Daniël

Midden april jongstleden stierf er nog een negenjarige jongen in het opvangcentrum van Fedasil in Broechem (Ranst). De jongen verdween en werd twee dagen later vermoord teruggevonden in een gracht. Het parket startte toen een onderzoek op naar moord en gijzeling. Begin mei kwam er een doorbraak in dat onderzoek en werden er volgens het parket twee verdachten van 19 en 20 jaar oud opgesloten in de gevangenis, drie anderen verdachten werden vrijgelaten door de onderzoeksrechter maar blijven wel verdacht. 

In Mechelen kwam het vandaag gelukkig niet zo ver. Nog volgens de lokale politie is dit het eerste incident dat zich voordoet in het opvangcentrum sinds de opening ervan in maart jongstleden en is het de eerste keer dat ze moesten uitrukken naar het opvangcentrum.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Tosha Eyabi

    Ik ben niet akkoord met dit artikel. Ik zou niet weten waarom je moet weten wat de nationaliteit is van de verdachten. Wat gaat het voor verandering brengen? Het is nogsteeds dezelfde daad met of zonder hun achtergrond te weten.

  • stefan crama

    Tuchtprocedure, krachtdadig optreden, wat een joke. Ten hoogste een overplaatsing en van die kerels een opgestoken middenvinger.