App en interactieve kaart voor eikenprocessierupsen

Het seizoen van de eikenprocessierups is aangebroken. In een aantal gemeenten veroorzaken deze rupsen heel wat hinder. Daarom lanceert de provincie Antwerpen een interactieve (verspreidings)kaart die een beter en actueel overzicht van de aanwezige nesten geeft. Burgers kunnen de aanwezigheid van rupsen melden via een app op hun smartphone.


De eikenprocessierupsen zijn in bezit van irriterende brandharen die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en de luchtwegen veroorzaken. Verantwoordelijk gedeputeerde van Leefmilieu Rik Röttger (sp.a) geeft aan dat omzichtigheid geboden is: "In natuurgebieden heeft de rups voldoende natuurlijke vijanden om het biologische evenwicht te behouden, zonder dat de mens er last van heeft. In bebouwde of publieke gebieden mag de rups enkel biologisch bestreden worden als er effectief een risico aangetoond wordt voor de volksgezondheid." Gemeenten kunnen dan toestemming krijgen om de eikenprocessierups enkel met het meest ecologische product Bacillus thuringsiensis te bespuiten. Branden en wegzuigen is overal toegestaan.


Voortaan kunnen inwoners op een interactieve kaart ook zien waar de rups verspreid zit en in welke zones bestrijding toegestaan is. De kaart wordt aangepast door gemeentebesturen en andere bestrijders die meldingen en bestrijdingen ingeven. Op www.provincieantwerpen.be kan je de applicatie downloaden en de interactieve overzichtskaart bekijken. (SCA)