Afwezige bijzitters gemeenteraadsverkiezingen krijgen boetes tot 600 euro

Illustratiebeeld
Foto De Scheirder Illustratiebeeld
Twee dagen na de federale verkiezingen hebben de bijzitters die tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018 hun kat stuurden naar hun stembureau, hun straf gekregen. De geldboetes variëren tussen de 200 en 600 euro.

Van de elf bijzitters lieten er vorige maand zes verstek gaan, een iemand liet zich vertegenwoordigen door haar raadsman en vier bijzitters kwamen zelf naar de rechtbank. Elk van hen had zo zijn eigen excuus om niet te zetelen. “Ik had dat weekend mijn dochter van 2,5 jaar oud en ik vond geen babysit. Ik kon haar toch moeilijk alleen thuis achterlaten. Weet je wel hoe moeilijk het is om een babysit te vinden voor die dag”, klonk het bij de 33-jarige Benjamin J. uit Duffel. Hij vroeg enige mildheid van de rechter maar werd uiteindelijk veroordeeld tot een effectieve geldboete van 400 euro, de straf die gevorderd werd door het parket.

Het parket had de elf gedagvaard omdat zij hun minnelijke schikking niet hadden betaald. Hadden zij dit wel gedaan, waren ze er met 250 euro goedkoper vanaf gekomen. 

Sommige bijzitters verklaarden dan weer dat ze deze minnelijke schikking niet hadden ontvangen. “Wellicht hebben jullie dat naar mijn oude adres gestuurd? Ik was namelijk net verhuisd”, vertelde Abbas G. (44) uit Lier. Zijn uitleg werd niet geloofd. Ook hij werd veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 400 euro effectief. Eén persoon werd uiteindelijk vrijgesproken. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Wesley Kenis

    Ik was ook bijzitter in het naburige kessel. Niet met volle goesting aangemeld, maar nadien wel blij dat ik het eens heb meegemaakt in een tof team. Zo zie je maar....

  • Mike Deen

    Zouden ze ons ook betalen als de regering niet luisterde naar onze stem!!