Actrice: "Harde wijk om te wonen"

PITA WIL MET FILM WEDERZIJDS BEGRIP CREËREN OP OUD OEFENPLEIN

Yasmina Ben Ziane (rechts), een van de hoofdrolspeelsters, tijdens de opnames.
David Legreve Yasmina Ben Ziane (rechts), een van de hoofdrolspeelsters, tijdens de opnames.
Het Oud Oefenplein in Mechelen doet sinds twee weken dienst als filmdecor. Said Aghassaiy draait er 'Bloed, zweet en tranen' (werktitel), een film die niet alleen een leuk verhaal wil brengen, maar ook wil verbinden. "Met deze film wil ik wederzijds begrip creëren." In een van de hoofdrollen een "rolmodel in spe" uit de wijk: Yasmina Ben Ziane (17).

De regisseur, ook bekend als rapper Pita, maakte eerder 'Niet zijn thuis' (twee delen) over zijn roots en 'Stapelgek van M' over zijn stad. Voor zijn jongste project vond hij inspiratie in de buurt waar zijn ouders wonen: 'de Plein'.


"Toen we hier 'Stapelgek van M' kwamen voorstellen, kwam de vraag van de buurt of ik het positieve van deze wijk in het daglicht wilde stellen. Wie hier komt, ziet wel de stoere hangjongeren, maar niet het positieve dat er achter de gevels gebeurt. Dat wilde ik tonen."


De regisseur gaat zeker de conflicten niet uit de weg. "Je hebt veel oude gezinnen in de appartementsblokken, zoals mijn ouders, die daar een rustige dag willen beleven. Dat botst met de jongeren uit de buurt die 's avonds veel lawaai maken. Ik ben op zoek gegaan naar een verhaal dat hen kan verbinden. De hoofdrolspelers komen veelal van buiten de wijk, maar de (edel)figuranten wonen hier wel. Jong en oud doen mee. Ik zie deze film vooral als een tool om mensen dichter bij elkaar te brengen."

Regisseur Said 'Pita' Aghassaiy.
David Legreve Regisseur Said 'Pita' Aghassaiy.

25.000 euro

'Bloed, zweet en tranen' brengt het verhaal van een platenbaas (gespeeld door komiek Bert Gabriëls) die een zangwedstrijd organiseert in het Oud Oefenplein. Dat brengt in de sociale woonwijk met wel wat kansarmoede heel wat teweeg, want de winnaar krijgt 25.000 euro. Een Marokkaans meisje, een lesbische vrouw, een jood en een ex-gedetineerde belanden samen in een band. "Een zeer origineel en leuk verhaal", vindt Yasmina Ben Ziane (17). De bewoonster van het Oud Oefenplein kreeg een van de hoofdrollen, hoewel ze nauwelijks ervaring heeft. "Ik zette vorig jaar mijn eerste stappen in het theater dankzij RESET, een project van de stad. Maar een film maken, is helemaal iets anders", ondervond ze.


"De film toont een goed beeld van de wijk. Het is een harde buurt. Als je je mannetje hier niet kunt staan, dan overleef je hier niet. Er zijn verschillende soorten mensen en soms lukt het samenleven niet. Ik kan met iedereen overweg, maar vooral met de jongens op straat loopt het moeilijk."


Yasmina hoopt dat de regisseur in zijn missie zal slagen. "Ik ben blij dat mensen die maatschappelijk minder een kans krijgen nu ook eens in beeld komen."

Vrijgevochten

Said Aghassaiy steekt zijn lof voor de actrice niet onder stoelen of banken. "Zelf ziet ze dat misschien anders, maar ze is een vrijgevochten Marokkaans meisje dat taboes kan doorbreken. Zij kan een voorbeeldfunctie hebben en dat is nodig", vindt Aghassaiy.


De regisseur hoopt in februari een avant-première te kunnen organiseren in het buurthuis. Daarna gaat de film op tournee door Mechelen. Onder meer bellemadam en actrice Myriam Sips en zanger John Reels werken mee aan het project.