Achttien vogels ontsnapt uit Planckendael door gat in net

Een incastern.
ZOO Planckendael/Jonas Verhulst Een incastern.
“Heb je een grijze meeuwachtige met rood bekje en karakteristieke witte snor gespot? Laat ons dat dan onmiddellijk weten!” ZOO Planckendael is op zoek naar een aantal incasternen die wisten te ontsnappen en roept de hulp in van de buurt.

De incasternen verblijven in de grote volière waar onder meer ook de pinguïns en flamingo’s hun thuis hebben. Groot was de ontzetting van de verzorgers toen ze deze ochtend vaststelden dat achttien vogels ontbraken. De reden: een gat in het net.

Verzorgers kijken sindsdien in de buurt rond. De zoo vraagt buurtbewoners die de vogels spotten dat te melden via gespot@planckendael.be of tel. 015/45.09.03. “Ze zijn compleet ongevaarlijk, eerder schuw. Onze verzorgers zullen ze trachten te vangen met een net”, zegt woordvoerder Ilse Segers.

Er kwam al een aantal foto’s binnen, maar voorlopig lukte het nog niet om incasternen te vangen. Of de vogels bij ons kunnen overleven in het wild, is maar de vraag. “Ze leven aan de kusten van Chili en Peru en eten vis en kleine schelpdieren”, weet Segers.

Bomen

Overigens namen ook andere bewoners zoals de ibissen de vleugels, maar zij schrokken zo van hun plotse vrijheid dat ze in de omliggende bomen bleven zitten. “Je merkt dat de vogels terug willen. Met vertrouwde geluiden en routine hopen we hen tegen valavond weer in de volière te lokken.”

Dat lukte uiteindelijk niet. De pogingen worden de komende dagen verdergezet. Daardoor zal het verblijf gesloten blijven voor bezoekers. Hoe het gat is kunnen ontstaan, is nog onduidelijk. Mogelijk zaten de stormen van de afgelopen weekends er voor iets tussen. Een stabiliteitsingenieur startte een onderzoek. Het verblijf dateert nog maar van 2014.

De vogels verblijven in dezelfde volière als de pinguïns.
Benoit De Freine De vogels verblijven in dezelfde volière als de pinguïns.