Aantal fietsdiefstallen blijft stijgen: 34% meer in 2016

De drie stijgers (rood) en de negen dalers (groen) in de cijfers van 2016 ten opzichte van die van 2015.
Foto Tim Van Der Zeypen De drie stijgers (rood) en de negen dalers (groen) in de cijfers van 2016 ten opzichte van die van 2015.
Het aantal fietsdiefstallen is nu al voor het tweede jaar op rij gestegen. Ten opzichte van vorig jaar zijn er 34% (of 199 feiten) extra. De stad gaat - naast het aanbrengen van chips in de fietsen - ook meer camera's plaatsen in de stationsbuurten.

"Het is een ronduit slecht cijfer", geeft burgemeester Bart Somers (Open Vld) toe. De stad wil dan ook hard inzetten om dit fenomeen in 2017 te doen terug dringen. "Enerzijds zijn er de chips die we aanbrengen in fietsen, anderzijds gaan we binnenkort extra en meer camera's plaatsen in de stationsbuurten (waar volgens de politie de meeste feiten plaatsvinden, red.)", verduidelijkt Somers nog. Wat de politie ook opmerkt bij de fietsdiefstallen, is dat het vaak om dezelfde daders gaat en noemt het bij sommige zelfs 'fietsdiefstaltoerisme'. "Veel dieven zijn niet afkomstig uit Mechelen en komen met de trein naar het station en stelen er vervolgens een fiets", klinkt het bij korpschef Yves Bogaerts.

GAS-boetes

Net zoals de fietsdiefstallen, stegen ook het aantal diefstallen zonder geweld en winkeldiefstallen. "Mogelijk een gevolg van de reactie van de winkeluitbaters om steeds meer aangifte te doen van diefstallen", luidt het nog. Ook hierop wil de politie en stad inzetten om het aantal feiten te doen dalen. Vroeger werden er GAS-boetes uitgedeeld voor winkeldiefstallen, enkele jaren geleden nam het parket dit over en werden de winkeldiefstallen opnieuw gerechtelijk vervolgd.


"Binnenkort zitten we samen met parket en politie en zal dit een van de gespreksonderwerpen worden. Wij vragen een analyse van het parket en zullen dan bekijken hoe zij met winkeldiefstallen omspringt. Indien de manier van het parket niet voldoende blijkt, zijn wij vragende partij om opnieuw het vorige systeem te hanteren", zegt Somers nog.


Positief verhaal uit 2016 is dat er zeker vijf fenomenen op een historisch laagste punt ooit staan: grijpdiefstallen (-36%), diefstal met geweld (-35%), woninginbraken (-32%) inbraken in gebouwen (-21%) en diefstallen uit auto's (-9%). (TVDZM)