77-jarige voor de rechter voor winkeldiefstallen

Een Mechelse vrouw (77) stond gisteren terecht voor drie winkeldiefstallen. De vrouw gaf de feiten toe maar verklaarde dat ze deze pleegde omwille van financiële redenen.

"Het spijt me maar ik had geen andere middelen meer en ik zit diep in de schulden door het faillissement van mijn man", aan het woord is de 77-jarige Simone S. uit Mechelen. De vrouw stond gisteren voor de rechter waar ze zich moest verantwoorden voor drie verschillende winkeldiefstallen. De laatste dateerde van december 2015. "De eerste twee waren eerst nog geseponeerd maar vandaag dagvaarden we niet enkel voor de derde winkeldiefstal maar ook voor de twee andere. Hier moet een duidelijk signaal gesteld worden", zei openbaar aanklager Karel Berteloot. "Onder meer omdat ze in het verleden ook al twee keer werd veroordeeld voor diefstal." De Mechelse procureur vorderde een celstraf van vier maanden met uitstel gekoppeld aan een geldboete van 900 euro effectief.


De vouw pleegde de diefstallen volgens haar raadsman enkel omwille van financiële redenen.

Melk en honing

"De buit? Onder meer melk en honing", zei meester Ives Vekemans. "Dit zijn dingen om te overleven. Ze heeft een beperkt pensioen en moet meer dan de helft afgeven aan huur voor haar woning. Vroeger was ze welgesteld maar ze heeft alles moeten verkopen na het faillissement van haar man." De feiten kwamen uiteindelijk voor de rechter omdat de vrouw de minnelijke schikking niet betaalt. Naar eigen zeggen het gevolg van schuldbemiddeling waarin ze al sinds enkele jaren inzit.


De verdediging vroeg mildheid aan de rechter en zei dat de vrouw bereid was om voorwaarden na te leven. Voor de zaak in beraad te nemen, richtte de rechter zich tot slot nog wel even naar de vrouw. "Hoeveel begrip ik ook voor jouw situatie heb. Stelen mag niet", besloot rechter Erika Colpin.


Vonnis volgende maand. (TVDZM)