60 jaar 'met de blokken spelen'

SPEELGOEDMUSEUM ZET VERJAARDAG LEGO IN DE VERF

Els Portael en Josy Marien genieten met volle teugen van de expo in het Speelgoedmuseum.
David Legreve Els Portael en Josy Marien genieten met volle teugen van de expo in het Speelgoedmuseum.
Het iconische LEGO-blokje blaast dit jaar 60 kaarsjes uit, een gelegenheid die het Speelgoedmuseum onmogelijk onopgemerkt voorbij kan laten gaan. Vandaag opent het de expo 'Het LEGO BLOKJE - 60 jaar creatief bouwplezier'. "Maak van 'LEGO bouwen zonder plan' een vak op school", pleit de voorzitter.

Het Speelgoedmuseum opende de expo gisteravond met een opgenomen oproep van Adriaan Van den Hoof. "Ik zou niet kunnen doen wat ik nu doe als ik nooit met LEGO had gespeeld. De oneindige uren dat ik met mijn broers de grootste ruimteschepen heb gemaakt en televisiestudio's heb gebouwd... LEGO is een onuitputtelijke bron van extreme fantasie. Toen ze mij een paar jaar geleden vroegen: 'Adriaan heb je geen zin om de LEGO-batmanfilm te regisseren', heb ik een gat in de lucht gesprongen. Ik kan iedereen aanraden om de rest van hun leven met LEGO te spelen en te blijven spelen." Speelgoedmuseumvoorzitter Bart Stroobants kan dat alleen maar beamen. Hij stelt vast dat kinderen tegenwoordig alsmaar vaker enkel nog volgens plan bouwen, als ze al niet met hun smartphone bezig zijn. "Maak van LEGO bouwen zonder plan een vak op school", roept hij op. "Zolang het vak er niet is, is iedereen welkom in het Speelgoedmuseum. Wij nemen de opdracht op ons om de creativiteit van de toekomstige generaties te ontwikkelen." LEGO werd opgericht in 1934 door de Deense timmerman Ole Kirk Christiansen, die met restjes hout speelgoed als auto's en vrachtwagens bouwde om voort te trekken. Het kunststoffen blokje zoals we dat vandaag kennen, ontstond pas in 1958: een mijlpaal in de speelgoedgeschiedenis. "Wie heeft er tegenwoordig niet met LEGO gespeeld?", zegt Vanessa De Geest. Volgens de conservator was het enthousiasme bij de medewerkers en vrijwilligers voor de expo dan ook bijzonder groot. Els Portael is een van hen. Zij en haar man Josy Marien verzamelen onder meer minifigures en 'LEGO modulars': grote realistische gebouwen, onder meer de Big Ben, bedoeld voor volwassen fans. "We hebben als kind met LEGO gespeeld, onze kinderen hebben het gedaan, onze kleinkinderen doen het nu", zegt Marien. "Het speelse blijft. Het is niet omdat je volwassen bent dat je er geen interesse meer voor hebt", lacht Portael.

Uit de oude (LEGO-)doos: het speelgoed is doorheen de decennia geëvolueerd naar de blokjes die nu zo geliefd zijn over heel de wereld.
David Legreve Uit de oude (LEGO-)doos: het speelgoed is doorheen de decennia geëvolueerd naar de blokjes die nu zo geliefd zijn over heel de wereld.

LEGO op Instagram

De Mechelse Jo Van Holder (39) toont dan weer foto's die ze maakte van LEGO-mannetjes, in LEGO én gewone landschappen. "Ik begon ermee toen ik drie jaar thuis zat met een gescheurde meniscus en complicaties. Nu neem ik altijd een paar figuurtjes mee op reis. Deze visser is bijvoorbeeld gefotografeerd in Schotland." Op een andere zie je een LEGO Freddy Mercury met stofzuiger 'I want to break free' zingen. Ze plaatst de foto's, tegenwoordig ook verhaaltjes, op haar Instagram-pagina. "Geweldig dat ik ze hier mag tonen. LEGO biedt zoveel mogelijkheden." Dat blijkt zowat overal op de expo, waar naast tal van collecties ook heuse LEG0-kunst staat: sculpturen en mozaïeken. HET LEGO BLOKJE loopt tot en met 7 april.

Jo Van Holder maakt foto's van LEGO-mannetjes en post deze
David Legreve Jo Van Holder maakt foto's van LEGO-mannetjes en post deze