50 starters thuis bij Huyghebaert

ONTWIKKELAAR BETAALT 10 MILJOEN VOOR SITE GROOTHANDEL

Vastgoedontwikkelaar Bremhove gaat de gebouwen van Huyghebaert verbouwen. Er komt plaats voor een vijftal semilogistieke bedrijven.
Foto David Legreve Vastgoedontwikkelaar Bremhove gaat de gebouwen van Huyghebaert verbouwen. Er komt plaats voor een vijftal semilogistieke bedrijven.
De nieuwe eigenaar heeft grote plannen met de gebouwen van de vroegere grossier Huyghebaert. Vastgoedvennootschap Bremhove schenkt de gebouwen een tweede leven, met respect voor het verleden. Er is plaats voor ongeveer vijf semilogistieke bedrijven, een vijftig starters en voor buurtgerichte activiteiten als een fitnesszaak en een supermarkt.

Voedingsgroothandel Huygebaert, bekend van de Primo-winkels, legde in oktober 2014 de boeken neer na een geschiedenis van meer dan 130 jaar. Sindsdien is het stil op de bekende bedrijfssite tussen de Europalaan en de Kruisbaan, maar daar wil Bremhove snel verandering in brengen. De familieholding van industrieel Joris Ide uit het West-Vlaamse Zwevezele kocht de site van het voormalige familiebedrijf vorige maand voor 10 miljoen euro. De investeerder ziet wel wat in de centrale ligging binnen de bedrijvenzone, de goede bereikbaarheid vlakbij de E19 en de goede ruwbouwstraat van de gebouwen.


"Na het faillissement is heel wat blijven staan. Sinds een drietal weken zijn we bezig met het leegmaken van de gebouwen. Vervolgens zullen we de werkzaamheden uitvoeren waar we geen vergunning voor nodig hebben", zegt Emmanuel Debucquoy van Bremhove-Vastgoed. Nog voor de zomer wil Bremhove bij de stad een bouwvergunning aanvragen om de gebouwen een tweede leven te geven.

Jaar

Over maximum een jaar moeten de bedrijfsruimten zijn aangepast. Zo worden volgens de plannen de aangebouwde koelruimten aan de Kruisbaan afgebroken, waardoor er ruimte komt voor poorten en kades en een visuele en een geluidsbuffer. De aanpassingen aan de andere kant, langs de Europalaan, zijn beperkter en hebben vooral tot doel kleinere bedrijven huisvesting te bieden. Het is volgens Debucquoy de ambitie om vooral semilogistieke bedrijven aan te trekken.


"Wij denken dat de site uitermate geschikt is voor (stads)distributie, waar grote vrachtwagens pakketten leveren die vervolgens worden verdeeld met kleinere bestelwagens. Er is plaats voor vijf à zes bedrijven."


6.500 van de in totaal 39.000 vierkante meter is momenteel al in gebruik van pakketbezorgingsdienst DPD. In een tweede fase komt er in het kantoorgedeelte aan de Molenweide een businesspark dat Bremhove zelf zal uitbaten, zoals het nu ook doet in Ieper en Brugge. "Wij zorgen voor een centraal onthaal en een dienstenpakket. Er is ruimte voor vijftig à zestig kleine starters."


Er kunnen ook buurtgerichte functies komen als een horecazaak, een fitness, een kinderopvang of een superette. Hoeveel jobs er op de site kunnen worden gecreëerd, is erg afhankelijk van de huurders, maar het kan om vele tientallen gaan.

Letters blijven

De naam Huyghebaert blijft overigens behouden. "We gaan verder met de naam en de letters zullen op het gebouw blijven. Het is niet onze bedoeling de geschiedenis uit te wissen. We zijn fier dat we de kans hebben gekregen om dit mooie gebouw aan te kopen en gaan het 'cachet' in ere herstellen", besluit Emmanuel Debucquoy.