4 miljoen voor voetbalkantines

STAD INVESTEERT IN NIEUWE INFRASTRUCTUUR VOOR DRIE CLUBS

Voorzitter Jozef De Boeck bij de aftandse accommodatie van Sporting Mechelen.
Legreve Voorzitter Jozef De Boeck bij de aftandse accommodatie van Sporting Mechelen.
De stad investeert volgend jaar bijna vier miljoen euro in voetbal. Sporting Mechelen en Zennester Hombeek krijgen nieuwe gebouwen, KFC Muizen een volledig nieuwe stek. Tegelijk verhoogt de stad de grassubsidies met een kwart.

De nieuwe infrastructuur voor de voetbalclubs kost in totaal bijna vier miljoen euro. Voor Sporting Mechelen en Zennester Hombeek zal de stad twee derde van de kostprijs voor haar rekening nemen, de nieuwe infrastructuur voor KFC Muizen komt volledig op conto van Mechelen. "Voetbal speelt een belangrijke maatschappelijke rol. Allerhande mosselsoupers en brunches dienen om de gewone werking te ondersteunen, maar infrastructuur is voor de clubs onbetaalbaar", legt schepen van Sport Walter Schroons (CD&V) uit. De infrastructuur voldoet vaak ook niet meer aan de huidige normen, zoals bij Sporting, hoewel de club wel 500 leden telt. "Onze gebouwen dateren van 1951. Toen stonden ze model voor veel andere clubs, nu is vernieuwing meer dan een noodzaak. Ze blijven opkalfateren, heeft geen zin meer. De elektriciteit is verouderd en we stoken ons arm", zegt voorzitter Jozef De Boeck. De nieuwbouw wordt vanaf het najaar van volgend jaar gebouwd. Niet op de huidige locatie, wel tussen het huidige A-veld - dat 90 graden zal draaien - en het kunstgrasveld. Beneden komen de kleedkamers, boven de kantine. "Je zal van binnenuit zicht hebben op de velden, wat voor extra inkomsten zal zorgen."


Zennester Hombeek krijgt een gelijkaardig gebouw. "In maart beginnen we onze huidige gebouwen af te breken. Tegen augustus moeten de nieuwe er staan. Voor de activiteiten die tijdens de bouw plaatsvinden, zoals het jeugdtornooi, zullen we ons behelpen met een soort tentenkamp", zegt voorzitter Thierry Lammar.

Dweilen met kraan open

De infrastructuur van Zennester gaat al dertig jaar mee. "De laatste jaren hebben we met subsidies van de stad met oplapwerk de grootste noden geledigd, maar het was eigenlijk dweilen met de kraan open. Vandaar dat we naar de schepen zijn gestapt met het voorstel voor een nieuwbouw." Bijkomend voordeel is dat de nieuwbouw groter zal zijn. "Onze huidige infrastructuur is te klein voor ons groeiend aantal leden: tussen de 250 à 300." KFC Muizen is een ander verhaal. De club moet van de stad verhuizen omwille van de ontwikkeling van de Spreeuwenhoek tot woonwijk. Vandaar dat de stad in dit geval de volledige kost op zich neemt voor de aanleg van twee velden en de bouw van een kantine. "We verhuizen vijftig meter. Niemand die daarop zat te wachten", zegt voorzitter René De Cuyper. Het is dan ook met gemengde gevoelens. "De verhuis komt op een goed moment, want onze infrastructuur begint te verslijten. Die zal dus beter zijn, maar we hebben schrik voor de velden. De nieuwe locatie is lager gelegen, met mogelijk problemen met het water tot gevolg. Eigenlijk hebben we ook nood aan een derde veld, want twee is wat weinig voor 240 leden."


De stad investeert niet alleen in kantines. Ze trekt ook de grassubsidies voor het onderhoud van voetbal-, rugby en hockeyvelden met een kwart op, van 57.500 naar 82.500 euro.