12-jarige regisseert theaterstuk

PIETERNEL MAES SCHRIJFT 'MYSTERIE LOEKENS' IN PAAR WEKEN

Pieternel Maes (12) met op de achtergrond enkele acteurs bij een decorstuk uit het theaterstuk. Het verhaal speelt zich af in een krantenwinkel.
Foto Marc Aerts Pieternel Maes (12) met op de achtergrond enkele acteurs bij een decorstuk uit het theaterstuk. Het verhaal speelt zich af in een krantenwinkel.
Het publiek loopt storm voor 'Mysterie Loekens', een theatervoorstelling gemaakt en geregisseerd door ... een 12-jarige. Pieternel Maes schreef de tekst in een paar weken tijd en ze oefent hem nu volop in samen met volwassen acteurs met theaterervaring. "Anders was het niet professioneel hé!", lacht het Mechelse wonderkind.

Mysterie Loekens gaat op 20 mei in première in Theater De Peoene. De voorstelling is al volledig uitverkocht, net als die voor de middag erop. Vandaar dat intussen al een derde werd ingelast op zondagavond. Het zaaltje telt maar 49 plaatsen, maar toch. Wat de leerling van het zesde leerjaar van Freinetschool Villa Zonnebloem klaarspeelt, is straf.


"We moeten op school een eindwerk kiezen. Ik koos voor het regisseren van een zelfgeschreven toneelstuk. Achteraf gezien bleek dat toch wat meer werk dan gedacht. Had ik het wel geweten, ik was er misschien niet aan begonnen, maar ik ben blij dat ik het wel heb gedaan." Ze wist niet meteen waar te beginnen, waarop ze ging spreken met ouders met theaterervaring van de school. Vervolgens schreef ze tijdens de kerstvakantie een theatertekst van 30 bladzijden. "Schrijven vind ik niet moeilijk", verklaart ze. Pieternel schrijft in haar vrije tijd veel verhaaltjes en er vloeide zelfs al eens een filmscenario uit haar pen. Ze volgt ook drie jaar 'Woord' aan het Stedelijk Conservatorium van Mechelen.


Mysterie Loekens werd een detectiveverhaal, lichtjes gebaseerd op 'De appels van Eva'. Dat is een voorstelling die vorig jaar werd opgevoerd in De Peoene en waarin ze zelf een gastrolletje vertolkte. "Ik had maar twee bladzijden tekst hoor, maar het was een begin." In februari gingen de repetities van start, op school of bij haar thuis. Pieternel regisseert. "Veel regisseurs onderbreken de acteurs midden in een scène. Dat vind ik wat raar. Ik laat de scene eerst spelen en zeg dan wat ik ervan vond. Ik durf het niet altijd goed te zeggen als ik het niet goed vond, maar dan doe ik het toch."

De appels van Eva

Acteur Sven Van Hooydonck is blij mee te mogen bouwen aan Mysterie Loekens. "Toen ik de tekst las, viel mijn mond open. Een kind dat zo'n stuk schreef, dat is redelijk spectaculair", vindt hij. Ook Gerarda Beullens, verbonden aan het Mechels Volkstoneel, investeert graag veel tijd in de voorstelling. De actrice leerde Pieternel kennen bij 'De appels van Eva'. "We hadden vijf kinderen die afwisselend de voorstelling speelden. Terwijl de anderen spelletjes speelden, stelde Pieternel vragen over het theater. Ik hoop dat ze verder gaat op dat creatieve pad." Dat is Pieternel alleszins van plan. "Vroeger wilde ik schrijfster worden, daarna actrice. Waarom geen regisseur? Als er maar schrijven en toneel aan te pas komt."


Een plaats reserveren voor Mysterie Loekens kan via mysterie.loekens@gmail.com. Een ticket kost vijf euro en betaal je ter plaatse.