105 rookmelders in Sint-Romboutskathedraal moeten Notre-Damescenario voorkomen: “Eerst de mensen, dan de kunstwerken”

De Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.
David Legreve De Sint-Romboutskathedraal in Mechelen.
In de Sint-Romboutskathedraal hangen 105 rookmelders, een blusinstallatie én een uitgebreid noodplan voor een eventueel Mechels Notre-Damescenario. “Al is zo’n brand weinig waarschijnlijk”, zegt bevoegd schepen Björn Siffer. “Onze kathedraal zou door haar constructie ook langer intact blijven.”

Iets meer dan een week geleden brak een verwoestende brand uit in de Notre-Dame in Parijs. Als reactie hierop bekeken verschillende steden in ons land de evacuatie- en noodplannen van hun kathedralen. Ook in Mechelen. “Moest zo’n brand uitbreken, hebben wij een plan klaar”, reageert schepen van Toerisme Björn Siffer. 

Dat plan bestaat uit twee grote prioriteiten. Enerzijds het oproepen van de brandweer, anderzijds de evacuatie van de bezoekers. “Bij een brand is het niet aangewezen om nog terug naar binnen te gaan om de kunstwerken in de Sint-Romboutskathedraal te redden, wel om iedereen veilig en tijdig te evacueren”, verduidelijkt Siffer. “Als er wel kunstwerken kunnen worden gered, zullen zij worden overgebracht naar de Minderbroederskerk.”

Brandwerende deuren

De bevoegde schepen benadrukt wel dat een ramp als in Parijs, in Mechelen weinig waarschijnlijk is. “Onze kathedraal is een middeleeuwse constructie. In tegenstelling tot die van de Notre Dame die een 19de eeuwse dakconstructie heeft met klassiek hout ”, aldus Siffer. “Onze kathedraal bevat zware eiken balken die heel moeilijk vuur vatten en die langer intact zullen blijven, moest dat toch gebeuren.” 

Nog volgens de schepen is de Sint-Romboutskathedraal opgebouwd in drie compartimenten die van elkaar zijn gescheiden met wanden met brandwerende deuren.

Vijf talen

De kathedraal telt voorts ook 105 rookmelders die steeds een oogje in het zeil houden. Indien er een in werking treedt, zijn er twee plannen. Een voor indien er bezoekers aanwezig zijn en een voor wanneer de kathedraal gesloten is. Tijdens de openingsuren zal onmiddellijk een boodschap worden afgespeeld waarbij de bezoekers in vijf verschillende talen zullen worden aangezet om het gebouw te verlaten. 

“De poorten gaan automatisch open en via twee trappen kan iedereen het gebouw verlaten”, aldus Siffer. “De torenwachter of de baliemedewerker zal iedereen dan naar het Cultuurplein begeleiden. Hier zal vervolgens een telling worden gedaan.”

Hoogste prioriteit

Inmiddels zal ook de blusinstallatie in werking treden. Die heeft amper een minuut nodig om het bluswater tot op de skywalk te pompen. De brandweer wordt gelijktijdig opgeroepen en kan, zoals bleek uit eerdere oefeningen, binnen de vijf minuten aanwezig zijn

“Een alarm vanuit de toren krijgt de hoogste prioriteit”, aldus Siffer.  Wanneer de kathedraal gesloten is, zal bij het afgaan van een rookmelder zowel de torenwachter als de onthaalmedewerker in kennis worden gesteld. “Zij zullen een eerste inschatting moeten maken”, besluit Siffer. “Wanneer het een storing is, zal er moeten worden nagegaan worden wat de storing veroorzaakte.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.