"Zonder Jobatelier geen baan"

AANPAK OP MAAT HELPT MEER LAAGGESCHOOLDEN AAN WERK

Abelhakim El Azzouzi en Jamel El Bouazzani zijn bezoekers van het Jobatelier.
Foto Legreve Abelhakim El Azzouzi en Jamel El Bouazzani zijn bezoekers van het Jobatelier.
Het aantal werkzoekende Mechelaars met een migratieachtergrond is in een jaar gedaald met bijna 5 procent. De daling is groter dan in de rest van Vlaanderen (-1,6 procent). VDAB en Samenlevingsopbouw schrijven dit deels toe aan het Jobatelier, dat de doelgroep sinds twee jaar helpt bij het solliciteren. "Zonder Jobatelier zou ik geen werk vinden", getuigt Jamel El Bouzzani (50).

Samenlevingsopbouw en VDAB organiseren sinds 2015 tweewekelijks een Jobatelier. Met succes. Van de 210 werkzoekenden die er gebruik van maakten, veelal zeer laaggeschoolde dertigers, veertigers en vijftigers met een migratieachtergrond, vond 7 op de 10 al dan niet tijdelijk een job. Zij gingen aan de slag in vooral de schoonmaak, bouw, horeca en land- en tuinbouw. "Dat het aantal werkzoekenden met een migratieachtergrond in Mechelen in een jaar sterker daalt (-4,9 procent) dan gemiddeld in de rest van Vlaanderen (-1,6 procent), heeft zeker te maken met het Jobatelier", zegt VDAB-regiomanager Carl Van den Eynde. De algemene werkloosheid daalde in dezelfde periode in Mechelen met 2%, in Vlaanderen met 5,3 procent.

Succesverhalen

Begeleidster Kristel Moelans legt uit hoe het Jobatelier precies werkt: "In het atelier leggen we bundels met vacatures op tafels. Bezoekers kunnen vrijblijvend komen en daaruit kiezen, waarop wij hen aan de laptop helpen met solliciteren." Heel erg nodig, want vaak hebben de bezoekers niet de taal- of computerkennis, vaak zijn ze zelfs geheel ongeletterd, om het zelf te doen. "Ten gevolge van slechte ervaringen zijn ze vaak ook gedemotiveerd, maar vinden ze motivatie door hier succesverhalen van anderen te horen. Ze oefenen hier ook hun Nederlands en helpen elkaar", vervolgt Moelans.


Jamel El Bouazzani (50) is een van de regelmatige bezoekers. "Zonder Jobatelier zou ik geen werk vinden, maar intussen heb ik al wel wat interims kunnen doen. Al had ik nog niet veel geluk. De bedrijven waar ik werk, verhuizen steeds en de laatste keer brak ik mijn arm." Hij moet dus weer op zoek naar iets anders. "Groot probleem zijn de testen. Als ik hoor dat ik een test moet doen, weet ik al dat het niets wordt. Terwijl het werk zelf geen probleem is."

Uit Spanje

Abdelhakim El Azzouzi (48) verhuisde zeven jaar geleden van Spanje naar ons land. "Het was heel moeilijk voor mij om werk te vinden omdat ik moeilijk met de computer kan werken en moeilijk Nederlands spreek, maar intussen heb ik een vaste job. Het is goed nu", getuigt hij, terwijl hij er net een nachtshift heeft opzitten.


In de toekomst willen de partners het Jobatelier uitbreiden met workshops en een betere samenwerking aangaan met het Centrum voor Basiseducatie en het Sociaal Huis.


Het Mechelse banenproject is in september al uitgebreid naar Boom en heeft eerder al een variant gekregen in de stad Antwerpen.