"Waarom is zwart altijd slecht?"

JONGEREN GETUIGEN IN THEATERVOORSTELLING OVER RACISME

De jongeren leverden zelf het materiaal voor de theatertekst en putten daarbij uit hun eigen ervaringen met racisme.
Marc Aerts De jongeren leverden zelf het materiaal voor de theatertekst en putten daarbij uit hun eigen ervaringen met racisme.
Commissaris Jinnih Beels werd het slachtoffer van racisme, maar ze is lang niet de enige. Voor heel wat Mechelse jongeren is rassenhaat dagelijkse kost. In de sociaal-artistieke theatervoorstelling 'Zwart' getuigt een aantal gelegenheidsacteurs hoe hun leven hierdoor wordt getekend. "Waarom is zwart altijd slecht?"

"Ik moet eens 'makakken'." "Bananenfretter." De racistische praat vliegt ons om de oren wanneer we het repetitielokaal van het Hof van Savooien betreden. "Opmerkingen die de jongeren zelf aanbrachten, gevraagd naar hun ervaringen", verduidelijkt regisseur Pier De Kock. De jongeren, dat zijn tieners en prille twintigers van ROJM en J@M, die een vuist willen maken tegen racisme. "Al van kleins af merk je dat er een scheiding is tussen allochtonen en niet-allochtonen, terwijl we toch allemaal hetzelfde zijn. Hoe vaak heb ik het al niet gehoord? 'Keer terug naar je eigen land.' 'Je moet je aanpassen.' Terwijl ik hier geboren ben, en mijn ouders ook!", zegt Kawtar Soullami (17). Volgens Hajar Soullani (15) is racisme overal, zelfs bij de leraar op school. "Ik word nooit aangeduid, of krijg te horen 'dat ik dat toch niet kan'", getuigt ze. Dounia Lamara (17) krijgt vaak opmerkingen over haar hoofddoek, die ze - voor het geval u het haar zou willen vragen - draagt uit vrije wil. "Op school mag ik hem niet dragen en dus mijzelf niet zijn, elders krijg ik er voortdurend vragen over. Na de aanslagen van Brussel sprak een oud vrouwtje mij erop aan 'dat ik nog durfde buitenkomen'. Hoe ik reageer? Ik glimlach en zeg niks, dat is het beste. Maar die opmerkingen kwetsen wel."


De voorstelling werd gemaakt door de jongeren zelf. Ze gingen aan de slag met hun eigen ervaringen. Aan bokser Mohammed Ali ontleenden ze de vraag waarom alles altijd wit is. De Kock: "Ze ontdekten dat het witte altijd goed is en het slechte altijd zwart. Ze kwamen met woorden als zwartrijden, zwarte lijsten en zwartwerk. Het blijkt overigens uit onderzoek dat heel jonge kinderen, ook al zijn ze multicultureel opgevoed, altijd voor het witte kiezen. Het heeft te maken met de beeldvorming in onze cultuur. Het zit enorm ingebakken", aldus de regisseur.

"Het kan anders"

Toch besluiten de jongeren hoopvol. "Ik ben eerlijk gezegd bang om hier kinderen op de wereld te zetten. Zolang blanke ouders hun kinderen blijven zeggen dat ze niet met kinderen met een andere huiskleur mogen spelen, gaat het mis. De jeugd heeft de toekomst. Het kan anders", weet jeugdwerker bij ROJM Ibrahim Saghrouchni (22).


'Zwart' kadert in het programma van stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN en wordt onder meer gespeeld in de afgesloten voetgangerstunnel onder het stationsplein. Info: www.oprechtmechelen.be.