"Veel geld verloren op bingokast"

DRIE INBREKERS CAFÉ BOESJ RISKEREN ELK TWEE JAAR CEL

Café Boesjkammeree tegenover het station in Mechelen.
Foto Marc Aerts Café Boesjkammeree tegenover het station in Mechelen.
Twee prille twintigers en een dertiger stonden gisteren zij aan zij op het beklaagdenbankje. De drie riskeren twee jaar cel voor een brutale inbraak in het Mechelse café Boesjkammeree. De cafébaas kwam zich burgerlijke partij stellen voor de aangerichte schade. De kluis werd namelijk vanop de eerste verdieping via de trap naar beneden gegooid. "Ze verloren veel geld op de bingokast", zegt het parket.

Afgelopen zomer, in de nacht van 18 op 19 augustus drongen twee onbekenden het café aan het station binnen. Er werd chips en drank gestolen maar ook de kluis met daarin de inkomsten van twee dagen, het geld voor de wisselkassa's voor de volgende dagen en de inkomsten van de bingokasten. "Op camerabeelden was te zien hoe de twee de kluis naar beneden duwden via de trap. Vervolgens werd die op een plateau met wielen gezet en vervoerd naar buiten, waar ze werd ingeladen in een vluchtwagen", zei openbaar aanklager Nele Poelmans. De daders konden eerst nog ontkomen maar werden al snel geïdentificeerd. Het ging om Hamza R. (20) en Moussa E.B. (21). "Beiden werden door buitencamera's, de getuigenissen van een buurvrouw en enkel medewerkers van het café herkend", gaat Poelmans verder. De twee werden opgespoord en opgepakt. Boubker Z. (30), de derde verdachte en de bestuurder van de vluchtwagen, ging zich zelf wat later aanmelden op het politiekantoor.

Ontsnapt na verhoor

Opmerkelijk is dat R. kort na zijn verhoor bij de politie kon ontsnappen. Hij wandelde het politiekantoor -en cellencomplex gewoon naar buiten. Zo'n 24 uur later werd hij opnieuw opgepakt en aangehouden door de onderzoeksrechter. Sindsdien zit hij als enige van de drie in de cel. Hij verscheen gisteren dan ook aangehouden voor de rechter. De feiten werden niet betwist. Volgens het parket was 'revanche' de motivatie voor het plegen van de feiten. "Ze hadden kort daarvoor veel geld verloren op de bingokasten", klonk het.

Geen professionals

Volgens de raadsman van R. begin hij drie opeenvolgende stommiteiten. "Hij was ten eerste dronken en ten tweede betrad hij het café kort na sluiting om te zien of er iets te rapen viel. Zijn derde stommiteit was dat hij na het leegdrinken van een fles whisky een oude massieve kluis wilde stelen en ze van de trap te duwen", zei meester Bart Vanmarcke.


Hij kwam gisteren een straf met uitstel vragen. Onder meer wegens de vier maanden voorlopige hechtenis die hij al uitzat. "Ik denk dat hier toch wel wat verzachtende omstandigheden zijn", besloot meester Vanmarcke. "Dit zijn geen professionele inbrekers. Die zouden geen veertig minuten hebben gedaan over het stelen van een kluis in een leeg café."

Schadevergoeding

Het parket vorderde tegen R. - net zoals tegen de twee andere kompanen - een celstraf van twee jaar effectief en geldboetes die kunnen oplopen tot 1.600 euro. Zowel de 21-jarige E.B. als Z. kwamen de gunst van een werkstraf vragen. Meester Dieter Van Hemelryck verduidelijkte: "Ik begrijp niet waarom ze alle drie over dezelfde kam worden geschoren. Hij was niet betrokken bij de diefstal noch de beschadigingen. Ik vind dat er hier enkel sprake kan zijn van medeplichtigheid. Ja, hij heeft de wagen bestuurd, maar dat was een domme beslissing die hij alleen nam om zijn vrienden te helpen."


Tot slot kwam de raadsman van het Mechelse café een schadevergoeding van net geen 20.000 euro vragen. "De trap moest worden hersteld, er moest een nieuwe iPad worden aangekocht en het café verloor inkomsten, omdat het twee dagen gesloten moest blijven na de inbraak", voegde de raadsvrouw van het café toe.