"Titel is kroon op werk. En dat verdient pintje"

MECHELAARS HEFFEN GLAS OP 'HUN' BESTE BURGEMEESTER TER WERELD

Bart Somers trakteert de Mechelaars op de Grote Markt op drank, koekjes en muziek.
David Legreve Bart Somers trakteert de Mechelaars op de Grote Markt op drank, koekjes en muziek.
Enkele honderden Mechelaars hebben gisteravond het glas geheven op hun burgemeester en zijn World Mayor Prize. Bart Somers trakteerde hen op drank en muziek. Allen loofden ze het werk van hun burgervader, maar die ene gemeenschap waarover hij het heeft, die zagen ze niet.

Somers liet gisteravond een oplegger met een deejay en een drankstand aanrukken naar de Grote Markt om de bijzondere erkenning te vieren. Volgens hem is de prijs niet voor hemzelf, maar voor alle Mechelaars. "We zijn een stad waar we meer dan vroeger elkaar schouderklopjes geven, waar we optimistisch zijn, waar we problemen niet uit de weg gaan, maar ze oplossen. Waar we met zijn alleen vooruit proberen te geraken. Er zijn in de wereld duizenden burgemeesters die beter doen dan ik, maar er zijn geen duizend steden die beter doen dan wij. Dat maakt het verschil", benadrukte Somers gisteravond in zijn toespraak.

Een feestje voor de beste burgemeester, daar hoort natuurlijk wat bier bij.
David Legreve Een feestje voor de beste burgemeester, daar hoort natuurlijk wat bier bij.

Op wereldkaart

Paul Van Hoey was er graag bij. "Dit is belangrijk. Niet iedereen zet Mechelen op de wereldkaart." Iedereen was het erover eens: Mechelen is er de afgelopen jaren met rasse schreden op vooruitgegaan. Alleen bleken verschillende aanwezigen wel verbaasd over de reden waarom Bart Somers werd uitgeroepen tot de beste burgemeester ter wereld. Met deze editie wilde de organisatie burgemeesters immers bekronen die zich inzetten voor de opvang van vluchtelingen en de integratie van migranten. "Kijk om je heen: waar zitten die allochtone Mechelaars? Op gelegenheden als deze zie je ze nooit."


"Ik zie die ene gemeenschap hier niet", merkte ook Johan Peeters op. Volgens Zahia Belkhiri is er nog werk aan de winkel om de kloof te dichten. "De toenadering moet wel van twee kanten komen", weet ze. Maar beterschap is er wel.

Bart Somers sprak het talrijk opgekomen publiek nog eerst toe.
David Legreve Bart Somers sprak het talrijk opgekomen publiek nog eerst toe.

Minder twijfels

Dat stelt ook Youssef El Yagoubi vast. De door hem opgerichte interculturele zaalvoetbalclub Salaam was 22 jaar geleden nog een eilandje. "Andere verenigingen zijn ons voorbeeld gevolgd. Dit wereldje is groter en breder geworden. In zijn eerste bestuursperiode twijfelde Somers nog. Nu praat hij niet meer over wij en zij, en daar plukt hij de vruchten van. In die zin is de World Mayor Prize de kroon op ons werk bij Salaam." Ook volgens Ng Sauw Tjhoi van vluchtelingenorganisatie Welcome in Mechelen heeft Somers geleerd uit zijn eerste bestuursperiode. Hij herinnert zich de bijzonder moeilijke relatie met het jeugdhuis Rzoezie (nu ROJM). "Terwijl het jeugdhuis net werkte aan identiteitsvorming van Marokkaanse jongeren en er zo voor gezorgd heeft dat de gemeenschap vandaag wegblijft van geradicaliseerde ideologieën." Ook de door de City Mayors Foundation gelauwerde opvang van vluchtelingen aan de Nekkerhal vorig jaar kon in zijn ogen beter. "Bart Somers heeft op een warme menselijke manier bed, bad en brood georganiseerd, terwijl vluchtelingen volgens de geest van de Conventie van Genève ook welkom, welzijn en werk zouden moeten krijgen. De opvang was naar mijn aanvoelen het strikte minimum. Dat hij daarvoor nu de maximumprijs krijgt, komt mij een beetje raar over. Maar ik wil niet negatief zijn. Ik vind de prijs fantastisch voor Bart Somers en gun het hem volledig."