"Thuis word je niet multicultureel"

MIDDENSTANDSGEZINNEN STUREN KINDEREN BEWUST NAAR CONCENTRATIESCHOLEN

Enkele ouders die gisteren hun kinderen inschreven in Basisschool De Ham.
Foto David Legreve Enkele ouders die gisteren hun kinderen inschreven in Basisschool De Ham.
Een aantal Mechelse middenstandsgezinnen heeft gisteren doelbewust zoon of dochter ingeschreven in een basisschool met veel kinderen met minder kansen. Zij hoefden niet te kamperen, zoals wel gebeurde aan uiteindelijk vijftien basisscholen, bijna de helft.

School In Zicht ging vorig schooljaar voorzichtig aan de slag in Mechelen en motiveerde middenklasseouders om hun kind in te schrijven in Victor Van de Walle. Vier paar mama's en papa's zetten ook effectief de stap en schreven hun kind in. Dit schooljaar breidde School In Zicht haar werking uit naar alle scholen onder het motto 'samen naar een superdiverse school in de buurt'.


Met succes. Gisteren schreven elf kansrijke ouders hun kind in bij Victor van de Walle, maar ook in De Ham, Sint-Pieter, Lyceum en Scheppers kozen middenklassegezinnen in groep voor een school met veel indicatorleerlingen. In het diverse De Ham waren ze met zes, tot tevredenheid van directrice Ann Vander Linden.

Diversiteit

Vier van haar scholieren op vijf van haar school wordt bestempeld als 'indicatorleerling', maar ze bestrijdt het beeld als zouden diverse scholen minder kwaliteitsvol onderwijs bieden.


"Het is niet omdat een leerling thuis geen Nederlands spreekt, dat hij minder kwaliteiten heeft. Wij zijn er net in gespecialiseerd om deze te ontdekken en naar boven te halen." Dagmar Poortman hoeft ze niet meer te overtuigen. Zij schreef gisteren zoon Henri in. "De school stond aanvankelijk niet op ons lijstje, maar na een schoolbezoek was ik verkocht. De Ham blijkt een heel open, warme school."


Nina Reviers ging voor zoon Ben. "De school is divers, maar dat is Mechelen. Multiculturaliteit gaan ze thuis niet leren."

Bevolking weerspiegelen

Dat ze niet hoefden te kamperen, was ook een grote troef. Volgens Kwinten Stevens van School In Zicht stonden ouders afgelopen dagen uiteindelijk aan wel vijftien Mechelse basisscholen - bijna de helft dus - te kamperen, naast de in de krant van gisteren reeds genoemde scholen ook aan Sint-Lambertus, De Ark, De Parel, Pius X, Sint-Jozef Coloma, Scheppers en De Wegwijzer. "Vaak was het ook niet nodig, zoals aan het Lyceum, waar één tentje stond", zegt Stevens. Het is de wens van zijn organisatie om van scholen een echte afspiegeling te maken van de Mechelse bevolking.


"Vaak overwegen middenklassegezinnen concentratiescholen zelfs niet." Onderwijsschepen Marc Hendrickx (N-VA) zegt te hopen dat een nieuw inschrijvingsdecreet volgend schooljaar het kamperen verhelpt. "School In Zicht krijgt onze volle steun. In onze stad wonen 124 nationaliteiten, maar uiteindelijk hebben we allemaal dezelfde toekomst: Mechelen."