"Nu ook skiën met chip in hand"

HALF JAAR NA OMSTREDEN EXPERIMENT TECHNOLOGIEBUREAU

Directeur Vincent Nys van NewFusion opent de poort met de chip in zijn hand.
Foto David Legreve Directeur Vincent Nys van NewFusion opent de poort met de chip in zijn hand.
Ermee inchecken op de trein zoals in Zweden kunnen ze in ons land vooralsnog niet. De chip, die nu al een half jaar in de hand van acht medewerkers van het Walemse marketing- en technologiebureau NewFusion zit, blijft voorlopig een interessant maar omstreden experiment. Al kunnen ze er binnenkort wél mee gaan skiën in de nieuwe indoorskipiste in Wilrijk.

Acht van de twaalf medewerkers van NewFusion lieten in december vorig jaar een chip injecteren tussen duim en wijsvinger. Het kleine bedrijfje werd prompt wereldnieuws - het kon achterhalen dat liefst 100 miljoen mensen de berichtgeving over de chip lazen of bekeken. Voorlopig blijft de glazen capsule niet meer dan een gadget, waarmee ze de deur tot de bedrijfsruimten aan de Koning Albertlaan kunnen openen, een digitaal visitekaartje kunnen doorgeven of inloggen op een website, ter vervanging van de traditionele badge. Eén medewerker heeft er ook bitcoins opstaan. "Bij mij zie je de chip nog een beetje zitten omdat ik mager ben, bij anderen haast niet meer", zegt directeur Vincent Nys. "Complicaties zijn er niet geweest, al kan het altijd dat je lichaam zoiets afstoot. Het ging NewFusion bij het experiment overigens niet om de chips zelf - ze commercialiseren ze dan ook niet, maar om de boodschap "Durf gaan voor digitale vernieuwing!". Die kwam wél over.


"We hebben met grote bedrijven gepraat die anders erg traditioneel zijn. Voor Proximus bekijken we welke technologie aanwezig moet zijn in het toekomstige Tour & Taxis in Brussel. Daar komt een project komt voor wonen, werken en leven. Het moet mogelijk zijn om daar met de wagen toe te komen, waarop je dankzij nummerplaatherkenning en een koppeling met je agenda naar je bestemming wordt geleid door een slim tapijt. Dankzij gezichtsherkenning kan je binnen, de vuilbak die je passeert zal zelf aangeven wanneer hij vol is. Dat bestaat allemaal, maar het moet aan elkaar gekoppeld worden."


Maar in Aspen, de indoor skipiste die in november in Wilrijk opent, zullen ze de chip wel kunnen gebruiken. "We verzorgen daar de technologie", lacht Nys. Yves Champagne van Aspen bevestigt, en overweegt zichzelf ook te laten chippen. "Als grap." Bezoekers en werknemers krijgen de chip in kaartvorm. "Daarop staat bijvoorbeeld of en wanneer ze voorbij het draaihekken naar de baan mogen. Ze kunnen er ook geld opzetten voor aan de bar."


De reden: het comfort, voor zowel de uitbater als de klant. Overigens blijkt de wereld nog niet klaar voor ingeplante chips. Nys kreeg een stortvloed aan negatieve reacties. Hem werden zelfs duivelspraktijken verweten, vooral uit Afrikaanse landen "Ergens in de bijbel staat dat de duivel iets inplant in je linkerhand, dus ja..." Vaker nog werd verwezen naar Big Brother en George Orwell. "Terwijl er niet eens een batterij in die chip zit. Aan Google en Facebook hebben we jaren geleden veel meer van onze privacy afgegeven. En op basis van onze gsm kunnen ze je locatie tot op een meter bepalen. Zelfs in een klein dorp als Walem staat een ANPR-camera die onze nummerplaat registreert", besluit hij.