"Nu is het aan een ander"

AFSCHEIDNEMEND UITBATER ZENNEGAT 13 HOUDT REÜNIE

Uitbater Jan Dellaert met enkele van zijn voorgangers.
Foto David Legreve Uitbater Jan Dellaert met enkele van zijn voorgangers.
Het gonsde dinsdag van de straffe verhalen in café Zennegat 13 in Battel. Jan Dellaert (48) had er al zijn voorgangers uitgenodigd om zijn afscheid als "crisismanager" aan te kondigen. "Ik wilde het iconische café redden voor de toekomende generaties en daar ben ik klaar mee. Nu is het aan een ander."

Cameraman Dellaert belandde in mei 2013 achter de toog van het bekende maar vervallen cafeetje op de plek waar Dijle, Zenne en Leuvense Vaart samenkomen. Sinds kort staat het weer te koop. "Ik denk dat ik in mijn opzet geslaagd ben. Het draait als nooit tevoren", zegt Dellaert. Hij restaureerde onder meer de veranda en het dak, maar waakte erover dat de ziel van het café behouden bleef. "Klanten zeggen voortdurend dat een café als dit niet meer bestaat. Ik heb dit ook ontzettend graag gedaan en ben verliefd geworden op deze plek vol van geschiedenis en mythes." Toch stopt hij, onder meer omwille van familiale redenen.


De geschiedenis en mythes kwamen dinsdag overigens weer helemaal tot leven tijdens een etentje dat Dellaert organiseerde voor de vroegere uitbaters van het café. Van het gezelschap was Etienne Mylemans (73) de eerste. Zijn 'Haken en Ogen' werd toen vaak ik een adem genoemd met al even illustere cafés als Herten Aas en De Verloren Zoon. "Ik heb het samen met Rob Feremans uitgebaat in de periode 68-69. Rijk zijn we er niet van geworden, maar we konden ervan overleven en dat was voor de hippies die wij waren voldoende." Het leverde wel een schat aan anekdotes op. Zoals die over de moord op 'Joppe Castor' (Frans Maes). "Hij woonde twee huizen verder. Omdat hij geen instellingen en dus ook geen banken vertrouwde, droeg hij zijn spaargeld - zeker 200.000 BF - altijd in een plastiek zak bij zich. We hebben hem meermaals gewaarschuwd en het liep ook slecht af. Rob vond hem dood tegen zijn Leuvense stoof. De moord is nooit opgehelderd."

Redding

Mylemans kan blijven vertellen, over de twee 'bush babies' (halfapen) die een jaarlang in het café leefden. Of over de heroïsche redding van een klant die zichzelf wilde verdrinken. Ook de passage van Arthur Reijnders (67), vooral bekend als acteur, was van korte duur: van 74 tot 76, toen het café als De Peperkoek door het leven ging. "Het was plezant. Ik heb nog optredens gehad op het terras van Big Bill en De Snaar. Maar ik ben ook door de stafhouder op het matje geroepen omdat ik als advocaat achter de toog stond", herinnert hij zich. Ook Marie-Louise Aerts (76) en Maurice Volckerick (75) woonden de reünie bij. Zij zwaaiden de plak van 79 tot 85. "Mijn man zou zo opnieuw beginnen, maar ik niet. Het was verschrikkelijk! Slavenwerk. Op zondag hadden we 300 eters. Dan waren we tot 6.30 uur aan het afwassen! We hadden hier toen overigens geen stromend water. Voor de toiletten moesten we met emmers water halen uit de vaart."


Het huidige uitzicht dankt café Zennegat overigens aan hun tijd. "De toog hebben wij gezet. Daarvoor was het café maar half zo groot."