“Kameraden, onze kathedraal staat in de fik”

Viering 1 mei op de Veemarkt in Mechelen.
WVK Viering 1 mei op de Veemarkt in Mechelen.
De Mechelse Veemarkt kleurt vandaag nog wat roder. Sp.a, De Voorzorg en ABVV vierden er de Dag van de Arbeid. “Kameraden, onze kathedraal staat in brand”, speechte lijsttrekker Caroline Gennez.

Gennez haalde uit naar de “rechtse pyromanen”. “2019 is een jaar van urgentie want onze kathedraal, onze sociale zekerheid, staat in de fik.” Ze verwees onder meer naar de verhoging van de pensioenleeftijd, de duurdere energiefactuur en de voor een doorsnee pensioen onbetaalbare rusthuisfacturen.

“Wij willen 100.000 extra sociale woningen zodat de wachtlijst van zes jaar tot het verleden behoort, de verhoging van de huurwaarborg van twee naar drie maanden ongedaan maken, de onderhoudsplicht afschaffen en de BTW op energie opnieuw verlagen naar 6%.”

Ze was vurig tijdens haar twintigste 1 meispeech. “We hebben vijf jaar afbraak gehad door de rechtse regeringen. In het begin was het allemaal de schuld van de sossen, maar dat kunnen ze nu niet meer zeggen. Zij hebben de pensioenleeftijd verhoogd en de facturen en wachtlijsten in de zorg laten oplopen. Het zal de schuld zijn van de sossen als zekerheid opnieuw wordt ingebouwd”, verklaart ze.

Na de speeches volgde een optocht met muzikale ondersteuning van een fanfare. Deze moest omwille van de viering van KV Mechelen – hoewel pas ’s avonds - wel een ander traject te volgen. “Pesterijen”, vonden de organisatoren. Het feest werd besloten met een optreden van een coverband.

Viering 1 mei op de Veemarkt in Mechelen. Caroline Gennez.
WVK Viering 1 mei op de Veemarkt in Mechelen. Caroline Gennez.
Viering 1 mei op de Veemarkt in Mechelen.
WVK Viering 1 mei op de Veemarkt in Mechelen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.