"Ik wil graag 85 worden. Maar hoé dat moet lukken..."

ARTROSEPATIËNT TREKT ALS RIDDER STRAAT OP VOOR TOEGANKELIJKE ZORG

Tinne Pics, met helm en lans, tijdens de protestmars gisteren door het centrum.
Legreve Tinne Pics, met helm en lans, tijdens de protestmars gisteren door het centrum.
Armoede-organisaties trokken gisteren de straat op in Mechelen om toegankelijke gezondheidszorg te eisen. "Ziek zijn, maakt arm", motiveert Steven Van Haegenberg, coördinator van De Lage Drempel. Tinne Pics (52), die al jaren zware artrose heeft, kan ervan meespreken.

Zij trok gisteren verkleed als ridder de protestmars tegen armoede.


Het Netwerk tegen Armoede kwam gisteren in heel Vlaanderen op straat naar aanleiding van de Werelddag van Verzet tegen Armoede. In Mechelen trokken actievoerders met rammelende medicijndoosjes van de Grote Markt naar het Centrum Geestelijke Gezondheiszorg (CGG) De Pont. Op kop van de stoet: Tinne Pics, met lans en helm. Symbolisch, want ook zij vecht tegen haar ziekte en tegen de financiële gevolgen.

David Legreve

Spierpijn

"Ik hoop dat het blijft lukken", zegt de Mechelse. In 2015 moest ze haar job in een woonzorgcentrum volledig opgeven door zware artrose en spierpijn. Ze onderging een operatie en tal van onderzoeken, maar de precieze oorzaak kent ze nog steeds niet. "Het is een lange strijd en zoektocht om te weten te komen wat er gaande is met mijn lichaam."

Gespecialiseerde kine

Op de vraag of ziek zijn arm maakt, antwoordt ze volmondig ja. "En dan noem ik mijzelf nog bij de gelukkigen. Ik krijg nog rond 1.200 euro per maand. Anderen moeten het vaak met minder stellen." De kosten voor behandelingen, materiaal en kinesist lopen hoog op. "Ik heb bijvoorbeeld gespecialiseerde kine nodig. Dat kost handenvol geld terwijl een derdebetalersregeling onbestaande is." Er zijn niet alleen de puur medische kosten. Tinne worstelt ook met de mobiliteitsfactuur. "Vroeger kreeg je betaalbaar vervoer via je ziekenfonds, tot dit werd ingeperkt tot oncologie en nierdialyse. Omdat ik een complex medisch dossier heb, moet ik naar een universitair ziekenhuis. Een dag Gent kost mij aan vervoer alleen al 100 euro."


Gevolg: ze moet keuzes maken. Bijvoorbeeld toch naar dat lokale ziekenhuis gaan hoewel ze weet dat ze daar minder goed geholpen wordt. De poetsdienst niet laten komen. Niet eten wat ze graag eet, maar naar het sociaal restaurant gaan. "Ik ben een vechter, maar af en toe bots je op een muur en dan komen toch de traantjes. Ik wil graag 85 worden, maar de grote vraag is hoe." Tinne is lang niet de enige bezoeker van armenvereniging De Lage Drempel met een medische problematiek.

Consultaties uitstellen

"Meer dan de helft van onze 150 à 200 leden heeft een psychiatrische achtergrond of psychologische of medische problemen. Vaak werden problemen later vastgesteld omdat consultaties werden uitgesteld, en kunnen ze bijgevolg minder snel worden opgelost. Het nieuwe mantra is 'werk werk werk', maar als ik naar die mensen kijk: zij kunnen niet gaan werken en dan is het moeilijk het hoofd boven water te houden", zegt coördinator Steven Van Haegenberg. Armoedeorganisaties kijken vooral naar de hogere overheden. Ze vragen nieuwe erkenningen voor wijkgezondheidscentra en een algemene derdebetalingsregeling. Volgens voorzitter van het Geknipt (het Mechelse samenwerkingsverband rond armoede) telt Mechelen 16.042 inwoners met een laag inkomen. "1 op de 8 van hen stelt gezondheidszorg uit financiële noodzaak uit."