'Hobbydekker' Chang is vertrokken

PUBLIEKSLIEVELING RUILT PLANCKENDAEL VOOR KOPENHAGEN

Verzorger Sander Hofman bij de drie zwangere vrouwtjesolifanten.
Foto De Freine Verzorger Sander Hofman bij de drie zwangere vrouwtjesolifanten.
"Het was een fijne lobbes." Planckendael heeft afscheid genomen van olifantenstier Chang. De afgelopen vijf jaar veroverde de kolos de harten van zowel verzorgers als bezoekers, maar hij laat ook iets achter. Nu al huppelt olifantje Qiyo door het perk, tussen eind dit jaar en de zomer worden nog drie baby's geboren.

Chang verhuisde donderdag naar de dierentuin van Kopenhagen, de plek waar hij 35 jaar geleden werd geboren. Aanvankelijk zou hij een maand eerder al de verhuis maken, maar dat zag de vriendelijke reus niet zitten. "Chang was nogal wantrouwig tegenover de transportcontainer. We hebben een maand gewacht tot hij eraan toe was. We konden hem moeilijk oppakken en erin leggen", doet verantwoordelijke voor de olifanten Sander Hofman het verhaal. Donderdagochtend wilde de stier wel in de omgebouwde zeecontainer. Vervolgens reden twee chauffeurs hem zo snel mogelijk naar de Deense hoofdstad, waar hij 's nachts aankwam. "Zo'n verhuis is niet niks voor zo'n dier, maar alles is goed verlopen. We hebben net het bericht gekregen dat hij rustig uit zijn kist is gelopen."

Olifantenstier Chang, hier nog in dierenpark Planckendael.
David Legreve Olifantenstier Chang, hier nog in dierenpark Planckendael.

Dekstier

Op de fanpagina voor de olifanten van Planckendael op Facebook werd al emotioneel gereageerd op het vertrek van Chang en ook de verzorgers zien hem niet graag gaan. "Hij was een hele fijne stier om mee te werken. Altijd vriendelijk, behalve tijdens de paartijd. Het was een fijne vent, ging goed om met te vrouwen. We hadden er een goede relatie mee, maar de dag dat hij hier toekwam, wisten we ook dat hij weer zou vertrekken. Op het ogenblik dat Qiyo werd geboren, nu twee jaar geleden, begon de tijd te tikken. Want als zij vruchtbaar wordt, dan maakt Chang geen onderscheid of het zijn dochter is of niet. Zijn rol was in Planckendael ook uitgespeeld. Alle olifantenkoeien die drachtig konden worden, zijn drachtig. Terwijl ze in Kopenhagen een dekstier zochten." Een stier maakt volgens Hofman sowieso geen deel uit van een olifantenkudde, die in de natuur enkel bestaat uit een aantal koeien en hun jongen. "Olifanten leven in familiegroepen die door een matriarch wordt geleid. Van zodra mannetjes volwassen worden, trekken ze uit de groep om enkel terug te keren om te paren. Mannetjes spelen voor het overige geen enkele rol in de groep."


Chang vertrekt niet zomaar, hij laat ook iets achter. Zijn bijnaam is niet toevallig 'de hobbydekker van Planckendael', omdat hij zo rap was. Kai-Mook, May Tagu en Phyo Phyo bevallen tussen eind dit jaar en de zomer elk van een olifantenbaby. "Voorspellingen zijn moeilijk, want er kan twee maanden verschil zitten op de draagtijd. We kijken ernaar uit." Planckendael bezit sinds deze zomer overigens al over een opvolger voor Chang: Kanvar. Hij is bijna 10 en dus nog te jong om te dekken, maar dat hoeft voorlopig dan ook nog niet.