"Help Sky aan een nieuw leven"

VIER MAANDEN OUDE DOBERMANN MET HARTKWAAL GEDUMPT IN ASIEL

Lyssa Bosiers met de jonge dobermann Sky.
Foto Marc Aerts Lyssa Bosiers met de jonge dobermann Sky.
Dierenbescherming Mechelen en Second Chance Staffords & Pitbulls vzw zijn met een geldinzameling gestart voor Sky, een dobermannpup van vier maanden. Het hondje kampt met een hartkwaal en is mogelijk daarom in het asiel gedumpt. "Zo'n jong dier moeten laten inslapen, zou heel unfair zijn", zegt Lyssa Bosiers.

Sky is amper vier maanden oud, en toch dropte haar baasje haar in het asiel aan de Slachthuislaan. "Zogezegd omdat de zoon allergisch is, maar dat verhaal klopt niet. We zijn via een omweg te weten gekomen dat hetzelfde gezin vorig jaar ook al eens een pup heeft afgestaan", vertelt Sabine Slaets van de Mechelse Dierenbescherming.


Sabine vermoedt dat er een andere reden was: Sky heeft een hartprobleem. Dat stelde de dierenarts met een stethoscoop vast. "Een onderzoek volgende week bij de hondencardioloog moet uitsluitsel geven. De factuur bedraagt, ondanks een gunstprijs, 148 euro. Maar daarmee is het niet gedaan. De kans bestaat dat een hartoperatie moet volgen, en die kost al snel tussen 2.000 en 3.000 euro. Een andere mogelijkheid is dat ze medicatie moet krijgen", verklaart Sabine Slaets de geldinzameling.

Nog veel leren

Sky verblijft niet bij de Dierenbescherming. "De pup is vier maanden en zit midden in de socialisatieperiode. Het is een heel bange hond die weinig kan en kent. Als je die in een hok zet, dan is hij voor de rest van zijn leven om zeep", weet Slaets uit ervaring. De Weerdese Lyssa Bosiers van Second Chance Staffords & Pitbulls, waarmee het asiel samenwerkt, ontfermt zich over het hondje. "Het komt goed", verzekert Bosiers. "Sky kent weinig of niets, maar ze is gelukkig nog jong genoeg. Ze leert goed en zal er niks aan overhouden."


Lyssa's vzw helpt zogenaamde 'bully breeds': hondenrassen die de naam hebben agressief en gevaarlijk te zijn. "Maar als ze correct zijn opgevoed, zijn het perfecte gezinshonden. Ik heb zelf een stafford en twee Amerikaanse bully's. Ik ben zwanger, maar verwacht geen problemen."

Zwarte lijst

Het probleem met deze rassen is dat ze vaak foute baasjes aantrekken die hen om de verkeerde reden houden. Het is zover gekomen dat veel asielen zelfs geen staffords meer willen aannemen. "Helaas bestaat er in België geen systeem om deze mensen op een zwarte lijst te zetten. Het enige wat we nu kunnen doen is die honden een rooskleurige toekomst geven", besluit Bosiers.


Meer informatie op de Facebookpagina's van Dierenbescherming Mechelen en Second Chance Staffords & Pitbulls. De Dierenbescherming is ook bereikbaar via tel. 015/20.52.87.