"En dat in nacht voor 1 november? SCHANDALIG!"

VANDALEN TREKKEN SPOOR VAN VERNIELING OP BEGRAAFPLAATS

Terwijl de eerste bezoekers de laatste rustplaats van hun dierbaren opzoeken, worden de in het rond gegooide bloemstukken opgeruimd.
Legreve Terwijl de eerste bezoekers de laatste rustplaats van hun dierbaren opzoeken, worden de in het rond gegooide bloemstukken opgeruimd.
Vandalen hebben uitgerekend in de nacht voor Allerheiligen lelijk huisgehouden op de stedelijke begraafplaats. Ze stalen vlaggen en vernielden bloemstukken en -potten. Mogelijk hadden de daders politieke motieven, want ze viseerden zowel het militaire ereperk als het ereperk van de stad.

Groot was de ontsteltenis toen de werkploeg woensdagochtend arriveerde op de begraafplaats in de Ziekebeemdenstraat. "Op het militaire ereperk hebben ze een vlaggenmast neergehaald en de Belgische vlag gestolen", aldus diensthoofd Sandra Cotteleer. "Op het ereperk van de stad moesten alle bloemstukken eraan geloven. Daar werd ook de Mechelse vlag gestolen. Je kan het spoor van de vandalen tussen de twee perken ook goed volgen, want onderweg hebben ze nog een hoop potten uit de houders getrokken en bloemstukken kapotgemaakt. Dit heb ik nog nooit meegemaakt en ik hoop dit ook nooit meer mee te moeten maken."

Bloempotten en zelfs een vlaggenmast: het moest er allemaal aan geloven.
Legreve Bloempotten en zelfs een vlaggenmast: het moest er allemaal aan geloven.

Meteen opgeruimd

Nadat de politie de nodige vaststellingen gedaan had, startten medewerkers met de opkuis. Van de enkele duizenden mensen die gisteren een bezoek brachten aan de begraafplaats, zullen dan ook weinigen iets van het vandalisme gemerkt hebben. Al kon wie goed oplette wel bloembladeren in de gangpaden zien liggen, en geknakte takjes bij de bloemstukken die het overleefd hebben. Eén van de bezoekers was Eddy Van Daele, die de schade aan het graf van zijn ouders - zijn vader is oud-burgemeester Desiré Van Daele - kwam opmeten. "Elk jaar zetten we achteraan het graf een bloemstuk. Nu is het weg", zucht hij. "Laat de mensen hier toch gewoon rusten..."


Ook aan de rustplaatsen van senaatsvoorzitter Robert Vandekerkchove, politicus Jef Ramaekers, componist Peter Cabus en stadsbeiaardier Jef Denyn werden bloemstukken vernield. Van Daele vermoedt dan ook dat de actie gericht was tegen de stad Mechelen, een indruk die waarnemend burgemeester Marc Hendrickx (N-VA) met hem deelt. "Het lijkt alsof ze ons willen uitdagen", zegt hij. "Hun 'keuze' voor militaire en burgerlijke ereperken: dat is echt om te lachen met de overheid en gezagsdragers. Ik weet niet wat de bedoeling was, maar ik hoop dat de politie hen op het spoor kan komen."

Bloempotten en zelfs een vlaggenmast: het moest er allemaal aan geloven.
Legreve Bloempotten en zelfs een vlaggenmast: het moest er allemaal aan geloven.

Verhoogd toezicht

Drie weken geleden verhoogde de stad het toezicht op de begraafplaats al, nadat er verschillende diefstallen van sierstukken en vazen gemeld werden. "Sindsdien was het wat rustiger. Nu lijkt het wel - als het om dezelfde daders gaat - dat ze ons extra willen uitdagen door bewust in de nacht voor 1 november toe te slaan. Bijzonder droevig is het, schandalig tot en met!"