"Dorp verliest zijn kloppend hart"

SINT-LAMBERTUSPAROCHIE VERLIEST MET CLUBHUIS LAATSTE CAFÉ

René Hofmans (84) en Germaine Peeters (76) staan nog tot 23 december achter de toog van het Clubhuis.
Foto Aerts René Hofmans (84) en Germaine Peeters (76) staan nog tot 23 december achter de toog van het Clubhuis.
De Sint-Lambertusparochie van Muizen verliest haar laatste café. Na Apollon vorig jaar sluit nu ook het Clubhuis. Germaine Peeters (76) en René Hofmans (84) namen zaterdag afscheid van hun klanten. "Het dorp verliest zijn kloppend hart", treuren ze.

De uitbaters van het Clubhuis trakteerden hun klanten zaterdagavond op hapjes, drankjes en muziek van Jan Van de Ven. "Het is vandaag mijn verjaardag. De klanten wisten dat, dus ik moest iets doen. We hebben er meteen ons afscheidsfeest van gemaakt", verklaart Germaine. "Ik heb dit 39 jaar graag gedaan. Als het van mij had afgehangen, was ik nog niet gestopt, maar er zijn veel kosten aan het café. Kijk maar naar de vloer, helemaal verzakt, maar de brouwerij doet niks. De klanten hebben Moortgat gemaild dat het café moest openblijven, maar ik weet niet wat de plannen zijn."

Leeftijd

Het Clubhuis blijft nog open tot 23 september. Dan is het onherroepelijk gedaan. Het afscheid valt Germaine bijzonder zwaar. "Alle dagen zijn emotioneel. Het is moeilijk afscheid nemen", vertelt ze met betraande ogen. René vat het dan weer helemaal anders op. "Ik word 85, ik ben niet meer van de jongste, hé. Onze leeftijd laat het niet meer toe om tot 3 uur 's nachts open te zijn. Maar ik heb dit altijd graag gedaan, al is het niet meer hetzelfde als vroeger. Klanten mogen niet meer 'smoren' en drinken amper nog door al die alcoholcontroles."


Het Clubhuis dankt zijn naam ook aan het biljart, maar die traditie hield enkele jaren geleden op te bestaan. In een gat vallen, zal hij niet doen. "Ik zal meer tijd hebben voor de groenten in mijn tuin."


Germaine kijkt dan weer uit naar wandelen, onder andere met haar achterkleinkind.


Het dorp zal het café en de uitbaters missen. "Het Clubhuis is het kloppend hart. We kunnen ons niet voorstellen hoe het zal zijn zonder. Wat je hier vindt, vind je nergens anders", vindt Marie-Anne Busselen. Ze heeft wel alle begrip voor de beslissing van Germaine en René. "Ik heb grote bewondering voor wat ze op hun leeftijd nog hebben gedaan."

Erfgoed

Het café is meer dan honderd jaar oud en dat is er ook aan te zien. De laatste decennia is er niks aan veranderd. Geen wonder dat televisiemakers er graag over de vloer kwamen. Zo figureerde het Clubhuis in 'Nieuw Texas' en vooral 'De Zonen van Van As'. Volgens de klanten is het café dan ook erfgoed. "De gemeente zou dit niet verloren mogen laten gaan en dit zelf moeten openhouden", oppert René Thiemann.


Ook Noël De Becker zal het missen. "De laatste vijf jaar zeiden we onder kameraden al 'dit jaar gaat het dicht'. We zagen het dus wel aankomen, maar het afscheid valt ons daarom niet minder zwaar. We gaan nergens anders onze draai vinden. De bazin kende al onze geheimen en die van onze kinderen. Spijtig dat de zaak nu gaat sluiten."