"Deze ploeg krijgen ze niet kapot"

DUIZENDTAL KVM-FANS MARCHEERT IN STOET NAAR STADION

De optocht begint onder luid gejoel op de Grote Markt.
Marc Aerts De optocht begint onder luid gejoel op de Grote Markt.
Een duizendtal KVM-supporters is gisteren te voet vanop de Grote Markt naar het stadion getrokken. Hiermee reageerden ze op een oproep van enkele supporters. Zij willen hun club een extra hart onder de riem steken vlak voor de eerste wedstrijd na de onthullingen in het kader van 'Operatie Propere Handen'.

"Mechelen heeft de beste supporters van het land", zei trainer Wouter Vrancken voor de wedstrijd. Hiermee verwees de trainer onder meer naar de samenhorigheid onder de Malinwa-fans.


Enkele weken geleden werden de club én enkele bestuursleden genoemd in het voetbalschandaal in onze competitie en 'Operatie Propere Handen'. Sindsdien hangen donkere wolken boven de club. De schrapping dreigt zelfs. De supporters blijven desondaks als een man achter hun ploeg staan.


Gisteren werd de kraker tegen provinciegenoot Beerschot Wilrijk afgewerkt in een uitverkocht stadion. Kort voor de match zat de sfeer er al goed in. Zo'n duizendtal supporters verzamelde op de Grote Markt van Mechelen en reageerden zo op de oproep van sfeergroep 'Vijfentwintig Zeven'. Die hadden voorgesteld om anderhalf uur voor de wedstrijd in stoet naar het stadion te trekken.


"Uiteraard wou ik er graag bij zijn vandaag", vertelt supporter Koen (36) uit Sint-Katelijne-Waver. "Ik wacht bang af maar ik ben al 21 jaar supporter en blijf achter de club staan. Voor altijd."

Zelfs de jongste fans zien de hele historie met lede ogen aan.
Marc Aerts Zelfs de jongste fans zien de hele historie met lede ogen aan.

Politiebegeleiding

Zo goed als iedere KV-aanhanger die deel uitmaakte van de stoet deelde die mening gisteren.


"Deze ploeg krijgen ze niet kapot", klonk het nog. De supporters vertrokken onder meer vanuit het café 'Bij Torreke Lemberechts', naar het gelijknamige Malinwa-icoon. Vanop de Grote Markt werd er onder begeleiding van de politie en via de Frederik de Merodestraat en de Liersesteenweg naar het voetbalstadion van KV Mechelen getrokken.


De stoet ging gepaard met luide gezangen en veel Bengaals vuur. Op verschillende plaatsen werd halt gehouden of hield de politie het verkeer tegen om de KV-aanhang een veilige doorgang te verlenen.

Buiten wat rookbommen waren er geen noemenswaardige incidenten.
Marc Aerts Buiten wat rookbommen waren er geen noemenswaardige incidenten.

"Schuldigen straffen"

"Als je kijkt naar deze sfeer, kan je toch moeilijk inbeelden dat deze club zou verdwijnen", vertelt de dertigjarige Daisy nog. Zelf supportert ze al iets meer dan tien jaar voor de vlub en zag ze de club promoveren van derde naar eerste klasse.


"Dit is een nieuw dieptepunt", zucht Daisy. "En als er inderdaad dingen gebeurden die niet door de beugel kunnen, moeten de daders gestraft worden en niet de hele aanhang."


De wedstrijd zelf verliep zonder veel incidenten. Ook na de wedstrijd tussen de twee ploegen bleef het kalm in de Mechelse straten. KV Mechelen won uiteindelijk met 3-0.