"Brand bracht ons bij elkaar"

ARSENAALWIJK ZAMELT GELD IN VOOR GETROFFEN AUTO-EIGENAARS

Slachtoffers Els Peeters en Elies Leemans (zittend) met hun buren José Van der Wildt en Steven Sanders.
David Legreve Slachtoffers Els Peeters en Elies Leemans (zittend) met hun buren José Van der Wildt en Steven Sanders.
In nood kent men zijn buren, of zo is het toch in de Mechelse Arsenaalwijk. Nadat een aangestoken brand twee wagens vernielde, gingen buurtbewoners rond en zamelden 1.300 euro in. "Er zijn best toffe dingen voortgekomen uit die brand", getuigen de slachtoffers.

De wagens gingen op een avond twee weken geleden in vlammen op in de Tenderstraat. Het vuur was duidelijk aangestoken. "Een spoor met een brandbaar goedje leidde over de stoep van de ene naar de andere auto. Met een brandblusser hebben een buurman en ik kunnen voorkomen dat het vuur oversloeg naar nog twee geparkeerde wagens", vertelt Steven Sanders (39). De Renault Clio van Elies Leemans (26) en de VW Polo van Els Peeters (36) waren niet meer te redden. Wat overbleef, was een uitgebrand wrak. "Mijn Polo had amper 50.000 kilometer afgelegd. Ik heb nog welgeteld 31 euro gekregen voor het oud ijzer", zegt Elies. Op meer moeten de dames niet rekenen.


De autoverzekering komt niet tussen omdat ze vandalisme niet dekt, op hulp uit het Slachtofferfonds hebben ze ook al geen recht omdat het voor zowat alles tussenkomt, behalve brandstichting. "Ik had mijn occasiewagen twee weken tevoren gekocht voor 5.500 euro", zucht Els.


Elies en Els leken te zullen achterblijven met lege handen, maar dat was buiten de buren gerekend. Steven Sanders en Josée Van der Wildt (70) gingen afgelopen weekend, geholpen door Rudi en Serges, van deur tot deur om geld in te zamelen. "Els en Elies waren het slachtoffer van iets waar ze zelf totaal geen controle over hadden", verklaart Steven. De afgelopen jaren is ook al drie keer rondgegaan na drie woningbranden in de Hamer- en de Draaibankstraat. Ook dit keer bleek de solidariteit groot. "Bijna iedereen heeft gegeven. Het doet me plezier te zien dat de wijk samenhangt", vertelt Josée.

De uitgebrande voertuigen.
David Legreve De uitgebrande voertuigen.

Loopmaatje

In totaal leverde de actie 1.300 euro op. Een nieuwe wagen kunnen Els en Elies er niet mee kopen, maar het is een hartverwarmend duwtje in de rug. "Elk nadeel heeft zijn voordeel. De avond zelf al was de solidariteit groot. Iedereen plakte bijeen, wilde samen zijn. Intussen heb ik in Elies een loopmaatje gevonden, ken ik mijn buren beter en vind ik geld in mijn bus", lacht Els. Keerzijde is dat ze zich niet meer veilig voelt in haar eigen straat. "En dat vind ik eigenlijk nog erger dan het financiële verlies."


Intussen zijn ook de vrienden in actie geschoten. Ze organiseren in maart een spaghettiavond, maar zoeken nog een geschikte zaal.

David Legreve

Tips

Wie tips heeft over de brandstichting, kan mailen naar elspeeters1980@hotmail.com. "We zijn ook op zoek naar de hoogblonde man met de groene bril die de hele brand heeft staan filmen. Mogelijk leveren zijn beelden een aanwijzing op naar de dader of daders."