"Blijft fascinerend om te zien"

HANSWIJKPROCESSIE LOKT IETS MINDER TOESCHOUWERS DAN VERWACHT

Jonge deelnemers letten op dat ze niet in paardenmest trappen.
Foto David Legreve Jonge deelnemers letten op dat ze niet in paardenmest trappen.
De Hanswijkprocessie is zondag opnieuw door de Mechelse straten getrokken. Dat is gebeurd onder een stralende zon en helderblauwe hemel. De opkomst was iets lager dan andere jaren, toch trok de processie opnieuw enkele duizenden mensen naar de binnenstad. "De processie is en blijft fascinerend om te zien", vertelt Jean (62).

De processie, die historisch en religieuze taferelen uitbeeld, is een jaarlijkse traditie in de Dijlestad. Elk jaar opnieuw trekt de processie de zondag voor Onze-Heer-Hemelvaart door de binnenstad. Gisteren vertrokken de deelnemers omstreeks 15 uur in de Keizerstraat. Vandaar ging het naar de Grote Markt, de IJzerenleen en via de Onze-Lieve-Vrouwestraat kwam de processie aan de eindhalte aan de Hanswijkbasiliek in de Hanswijkstraat. Ongeveer 1.700 vrijwilligers van alle leeftijden namen afgelopen zondag weer deel aan de processie.

Stoeltjes vrij

Het zachte weer met temperaturen van ongeveer 15 graden zorgde gisteren vooral voor veel volk op zonnige plaatsjes. Met enkele duizenden mensen was de opkomst groot, maar het echt grote aantal toeschouwers bleef wel uit. Bovendien bleken ook niet niet alle stoeltjes op de tribunes langs het parcours uitverkocht. Een verklaring voor het lagere aantal toeschouwers is mogelijk te vinden bij de datum.


"Toch is en blijft toch fascinerend om te zien", vertelt de 62-jarige Jean. "Vorig jaar kon ik niet komen kijken en dat vond ik eigenlijk best jammer. Dit jaar wilde ik er uiteraard terug bij zijn. Zeker met de Cavalcade van bijna drie jaar geleden nog in het achterhoofd."

Ideale middag

Dankzij het mooie weer zochten ook heel wat toeschouwers een plekje uit op de terrassen van de horecazaken langs het parcours. "Gezellig een pintje drinken op het terras, een beetje van het zonnetje genieten en tegelijk de processie bewonderen", zegt Mark (38). "Het recept van een ideale zondagnamiddag."


Het hoogtepunt op de processie elk jaar is de passage van het Mariabeeld van de Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk. Het beeld weegt tussen de 400 en 600 kilogram en wordt gedragen door twee ploegen van zestien personen.