“85% van de kinderen moet thuis Nederlands spreken”

De stad getroost zich al langer inspanningen om het gebruik van het Nederlands te stimuleren, zoals hier tijdens een SNel-vakantiekamp in het Weyneshof.
David Legreve De stad getroost zich al langer inspanningen om het gebruik van het Nederlands te stimuleren, zoals hier tijdens een SNel-vakantiekamp in het Weyneshof.
Mechelen streeft ernaar dat 85% van de Mechelse kinderen tegen 2024 het Nederlands als thuistaal hanteert. Die ambitieuze doelstelling formuleerde de stad vandaag naar aanleiding van de ‘Dag van de thuistaal’.

In 2017 sprak maar 64,4% van de Mechelse kinderen onder twaalf jaar Nederlands met hun moeder, een cijfer dat al jaren min of meer stabiel is. “Een goede kennis van het Nederlands is cruciaal voor het terugdringen van de ongekwalificeerde uitstroom en het aanpakken van kansarmoede”, zegt schepen van Onderwijs Marina De Bie (Groen). Het bestaande taalactieplan wordt verder opgevolgd, de stad denkt verder over nieuwe initiatieven. 

Tegelijk wijst de stad op het belang van meertaligheid. “We moedigen de kennis van het Nederlands aan, maar stimuleren kinderen en jongeren ook om hun moedertaal te gebruiken en te onderhouden”, zegt schepen van Diversiteit Gabriella De Francesco (Groen). “Taal is immers een belangrijk deel van je identiteit. Meertalig zijn maakt je gewoon sterker in het leven.”

In Mechelen wonen meer dan 130 nationaliteiten. Ruim 1 op de 4 inwoners heeft een migratieachtergrond. Samen spreken zij ongeveer 80 talen.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Guy Dupont

    En hoe gaan ze dat nu controleren.... weer eens het zoveelste regeltje erbij.