Mascotte Doobie trapt antipestcampagne op gang

In openluchtschool Sint-Ludgardis in Schilde werd het nieuwe jaar feestelijk geopend met de maandopening. Mascotte Doobie riep alle jarigen van de maand op het podium. Ook werd er de start gegeven van KiVa, een succesvol antipestprogramma dat in alle Finse scholen verplicht wordt gegeven.

KiVa is het Finse woord voor 'fijn' of 'leuk'. "Wij zijn van mening dat we iedereen kunnen leren schrijven of lezen, maar weerbaarheid, assertiviteit en mondigheid meegeven is minstens even belangrijk", legt directeur Eddy Smedts uit. "Het project kost tussen 3.000 en 4.000 euro. Dat is een hoop geld en dus hebben we ook lang gedebatteerd of we het wel zouden doen of niet. Maar als we één of twee leerlingen kunnen behoeden tegen pesten, dan is het dat geld meer dan waard. Als we kijken naar andere scholen die het antipestprogramma hebben toegepast, dan zien we een daling van vijftig procent. Daar doen we het voor."

Het KiVA-programma bevat onder andere een lessenpakket dat iedere week aan bod komt in de les. Er wordt voornamelijk preventief gewerkt tegen pesten. "De werkgroep welbevinden zal tijdens de maandelijkse openingen een item uit het programma in de kijker zetten." (KCS)

Voor de leerlingen was het een blij weerzien met de mascotte van de school.
Laenen Voor de leerlingen was het een blij weerzien met de mascotte van de school.