Vermeende dieven op Facebook

DUO GEFILMD MET AUTOOTJE VAN KINDERMOLEN

Twee verdachten gaan aan de haal met het autootje. Dit beeld heeft een bewakingscamera gefilmd.
Toon Verheijen Twee verdachten gaan aan de haal met het autootje. Dit beeld heeft een bewakingscamera gefilmd.
Twee kerels hebben afgelopen weekend een roze autootje weggehaald van een kindermolen op de kermis in Westmalle. Na een oproep op Facebook van de bestolen foorkramers is de roze barbiejeep later teruggevonden op een verlaten weggetje. Het koppel heeft via Facebook een foto verspreid van de gefilmde daders. "Voor de politie is de kous af. Voor ons is dit vandalisme. Of diefstal."

Frederik Faes en Mandy Delforge staan al een tijd met voedingskramen op de foor, maar een vijftal maanden geleden namen ze een draaimolen over. Op de kermis in Westmalle gingen wellicht twee twintigers er zaterdagochtend vandoor met een roze jeep, beschilderd met Barbie. Twee andere voertuigen van de draaimolen, waaronder de grote brandweerwagen, waren losgeschroefd.


De twee daders namen enkel de jeep mee. De camera's van een naburige handelszaak filmden de diefstal. Daarop is duidelijk te zien hoe twee mannen minutenlang aan de voertuigjes bezig zijn en er met de jeep vandoor gaan. Het autootje weegt een 70 kilogram. Nadat de foorkramers de beelden hadden verspreid via Facebook is de jeep in de loop van zondagavond teruggevonden op een verlaten paadje in de buurt.


De politie maakte een proces-verbaal op. "Maar de politie heeft de camerabeelden niet eens willen bekijken", zegt Mandy Delforge. "We hebben ons wagentje terug. Persoonlijk vinden we dat geen argument. Als ik straks een auto bij iemand steel, er enkele uren mee ga joyriden en die dag ergens in de buurt terug achterlaat, heb ik dan niets strafbaar gedaan?"

Het gestolen roze autootje is teruggevonden op een paadje nabij een bos.
Toon Verheijen Het gestolen roze autootje is teruggevonden op een paadje nabij een bos.

Grappige jongens

"We zijn dan maar zelf op onderzoek gegaan en zijn - zo goed als zeker - te weten gekomen wie de daders zijn. We hebben via Facebook zelfs namen gekregen. We hebben inderdaad die foto op onze Facebookpagina geplaatst. We hebben gewoon gevraagd wie die 'grappige jongens' kent. Het heeft geen zin dat we ze gaan bedreigen. Als we dat zouden doen, dan draait alles nog in ons nadeel uit. We denken niet dat het echt om een diefstal gaat, maar eerder om een zatte grap. Maar voor ons gaat om onze broodwinning."

Voor de krant zijn de verdachten gerasterd.
Toon Verheijen Voor de krant zijn de verdachten gerasterd.

Extra beveiliging

De voorbije zondag heeft de molen van Mandy en Frederik met een wagentje minder gedraaid. Intussen staat het roze autootje terug op zijn plaats. Voor de kermis van deze week in Oud-Turnhout is de molen opnieuw compleet. "We gaan wel een manier zoeken om de bouten steviger vast te maken, zodat het niet meer zo gemakkelijk is om ze los te krijgen. We gaan ook investeren in extra beveiliging met camera's. Deze molen is nog maar vijf maanden van ons. We moeten nog een hele tijd afbetalen. We kunnen zulke fratsen missen."


De politie Voorkempen bevestigt dat het onderzoek loopt, maar kon geen details vrijgeven. Dat de foorkramers zelf foto's verspreid hebben van de mogelijke verdachten, bekijkt de politie nog.