Serveerster Sascha overtuigt 13 cafés en restaurants om kurken bij te houden voor mensen met beperking: “Anders gooien we ze gewoon weg”

Ronny en Sascha van pizzarestaurant I Forni Campini dragen zorginstelling Monnikenheide een warm hart toe. Sascha spoorde 13 andere horecazaken in om mee kurken te verzamelen.
Repro Toon Verheijen Ronny en Sascha van pizzarestaurant I Forni Campini dragen zorginstelling Monnikenheide een warm hart toe. Sascha spoorde 13 andere horecazaken in om mee kurken te verzamelen.
Dertien cafés en restaurants in de regio van Malle zamelen voortaan al hun kurken in voor het kurkatelier van Monnikenheide, waar mensen met een verstandelijke beperking er isolatiemateriaal van maken. Dat allemaal dankzij Sascha Vermeylen,  serveerster bij pizzarestaurant I Forni Campini. “Dit is een kleine moeite. Anders gooien we ze gewoon weg.”

Monnikenheide onstond in de jaren 70 als zorginstelling en begeleidingsproject voor personen met een verstandelijke beperking en hun families. Sinds enkele jaren hebben ze ook een kurkatelier in de oude schrijnwerkerij van De Beukelaer in Oostmalle, De Werkplaats. Daar worden ingezamelde kurken stoppen gesorteerd en verwerkt tot een isolatiemateriaal dat wordt verkocht onder de naam Recycork. Ze werken daarvoor samen met de sociale tewerkstellingsprojecten Vlaspit uit Scherpenheuvel en Ecomat in Zoersel.

Veel kurken weggegooid

Maar voor dat project is kurk nodig. Véél kurk. En dat bracht Sascha Vermeylen op een idee. “Ik ben aan de slag bij I Forni Campini en merkte op een weekend hoeveel kurkenstoppen er bij ons worden weggegooid”, vertelt ze. Haar baas Ronny Verelst kan dat alleen maar beamen. “Ze bracht het idee van het kurkatelier aan en ik was er meteen voor gewonnen.”

Uitbreiding

Sascha kon daarnaast nog dertien horecazaken overtuigen om mee te doen. “Monnikenheide had al een lijst van een tiental zaken en daar komen er nu dertien bij”, vertelt Sasha. 

Bij Monnikenheide zijn ze blij met de extra kurk. “Heel wat vrijwilligers brengen hun kurken binnen op de verschillende inzamelpunten zoals het containerpark of het gemeentehuis. Daarnaast zijn er tal van horecazaken die hun stoppen bijhouden voor het kurkatelier. Die krijgen dan een blauw tonnetje van ons om de kurken in te doen. Op regelmatige basis wordt dat leeggemaakt door onze enthousiaste vrijwilligers”, vertellen begeleiders Lies Goossens en Gert Bonné.

Een beeld uit De Werkplaats van Monnikenheide. Mensen met een verstandelijke beperking maken er isolatiemateriaal uit weggegooide kurken.
Repro Toon Verheijen Een beeld uit De Werkplaats van Monnikenheide. Mensen met een verstandelijke beperking maken er isolatiemateriaal uit weggegooide kurken.

Nieuwkomer

Een van de nieuwe kurkleveranciers is Bistro Nobis. “Toen ze ons de werking van het kurkatelier kwamen voorstellen, waren we meteen enthousiast”, aldus Andra Granacher van Bistro Nobis. “Het is voor ons een kleine moeite.” 

Becky Ceulemans van Monnikenheide is blij. “En onze gasten zijn dat ook natuurlijk. Op deze manier krijgen ze een nuttige dagbesteding.”

Alle nieuwe deelnemende zaken zijn De Chinese Muur, De Comme, I Forni Campini, De Regenboog, Het Koetshuis, Bistro Nobis, Café X’tra, Bij Ons, Bistro Time Out, Sushi King Malle, café KZ, café ’t Hofke, Gouden Kroon. 

’t Vermoeden, Buon Gusto, De Degustatie, De Kleinen Bistro, Klein Zoersel, Tine’s Stoof, café Trappisten, Den Dobbelen Pater, catering Van Eyck, Il Gambero Rosso deden al een tijdje mee.

Sascha en Ronny voor I Forni Campini.
Repro Toon Verheijen Sascha en Ronny voor I Forni Campini.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.