Met 15.000 voor varkenspoten

MALLE IS KLAAR VOOR 44STE EDITIE VAN SALPHENKERMIS

De Salphenkermis is een evenement waar ook een paardenwijding aan te pas komt.
BDF De Salphenkermis is een evenement waar ook een paardenwijding aan te pas komt.
Varkenspoten eten op de 'boerenbuiten' terwijl de trappist rijkelijk vloeit, dat is de succesformule van Salphenkermis. De jongste edities van het folklorefeest lokten tot 15.000 bezoekers en daar zijn de Mallenaren trots op. In 44 jaar tijd groeide de Sint-Antoniustraditie hier uit tot een echt volksfeest pur sang.

Rond de Sint-Antoniuskapel in Malle begint het feest vandaag om 10.00 uur met een eucharistieviering gevolgd door de verkoop van offergaven. Iets later zullen ook de dieren en het Sint-Antoniusvuur gezegend worden. Tot zover de gekende rituelen die bij elke Sint-Antoniusviering in de regio aanwezig zijn. Maar in Malle stopt de traditie niet bij de ochtendactiviteiten. Dat is pas de aanzet voor Salphenkermis, een feestje dat ondertussen is uitgegroeid tot een begrip in de regio. Hoewel het woord anders doet vermoeden, is het geen klassieke kermis met kraampjes of attracties. Wel een folklorefeest met traditionele gerechten waarvoor mensen vanuit het hele land naar Malle komen. "Elk jaar komt er een vaste groep uit Eupen speciaal voor onze varkenspoten", zegt Harry Hendrickx. "Varkenspoten zie je bijna nergens meer. Letterlijk worden die poten eerst een tijdje gemarineerd in een kruidenmengeling en daarna gekookt. Het is een vergeten delicatesse."

Tradities

Precies om deze boerenkost is Salphenkermis gekend. Gebakken haring, beuling, spek en eieren, mosselen, stoofvlees, varkensruggen of kip en worstenbrood, allemaal Vlaamse gerechten die op deze traditionele viering thuishoren. Ook voor de 44ste editie blijven de gebruiken van weleer een belangrijk gegeven. "Toen ik zelf nog een kind was en naar de slager ging, dan lagen de varkenspoten, oren of koppen soms nog in de toonbank", zegt Hendrickx. "Volgens mij is Salphenkermis zo populair omdat we vasthouden aan die tradities."


Bij mooi weer verwachten de organisatoren zo'n 15.000 mensen. Het populairste onderdeel voor de jeugd blijft natuurlijk de boerenbals, maar ook de ochtend -en namiddagactiviteiten zijn goed gevuld. En natuurlijk geen feest zonder bier, in Malle niet zonder trappist. "We hebben overal trappist van het vat en de tapkraan staat nagenoeg de hele avond open", lacht Hendrickx. "In Malle is één ding altijd zeker: geen feest zonder trappist."


Salphenkermis begint vanaf 10.00 uur en gaat door tot in de vroege uurtjes. Het feest is gratis, de gerechten en dranken aan democratische prijzen. Vanuit Brecht is er tot 3.00 uur een gratis feestbus voorzien.