Gemeente laat oude stortplaats zelf onderzoeken

OVAM weigert extra bodemonderzoek

De oude stortplaats in Malle wordt opnieuw onderzocht.
Laenen De oude stortplaats in Malle wordt opnieuw onderzocht.
De gemeente Malle neemt het heft in eigen handen en laat nog voor de zomer grondige bodemstalen nemen op de voormalige stortplaats Repaq. In de jaren 80 werd er naar hartenlust huishoudelijk en industrieel afval gestort. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) weigert verder onderzoek omdat de stortplaats al onderzocht werd.

De voormalige stortplaats in Westmalle is ongeveer 65 hectare groot en ligt tussen de Sint-Jobbaan, de Geuzenstraat en de Heikantstraat. Ze vormt een vreemde heuvel in het landschap omdat de kleiput van acht meter diep werd opgevuld met afval. Daarbovenop kwam nog eens een extra laag van vijf meter. 

Jaren 80

“De voormalige kleigroeve Repaq werd in de jaren 80 gebruikt om huishoudelijk en industrieel afval te storten”, zegt schepen van Milieu Wouter Patho (N-VA). 

 “Ook afval uit het buitenland verdween op de stortplaats. Kleigroeves volstorten was in onze streek vroeger een lucratieve bezigheid, maar het was niet altijd duidelijk welk afval er precies werd gestort. Bovendien was de wetgeving niet waterdicht. Er heerst bij ons wat ongerustheid, maar voor OVAM is er niets aan de hand. Zij willen geen verder onderzoek doen. Daarom zullen we zelf grondwaterstalen laten nemen op zes plekken.”

Schepen van Milieu Wouter Patho (N-VA) laat grondwaterstalen nemen op zes locaties op de stortplaats.
gemeente Malle Schepen van Milieu Wouter Patho (N-VA) laat grondwaterstalen nemen op zes locaties op de stortplaats.

Landbouw

De gronden worden momenteel gebruikt als landbouwgrond. “Vandaag worden er gewassen geteeld, maar landbouwers moeten de putten geregeld opvullen omdat het stort eronder wegzakt”, zegt Patho. 

“Bovendien zit het afval er nog altijd. Maar hoelang blijft het nog ter plaatse? Er zijn destijds wel folies over het afval getrokken, maar hoe lang blijven die nog zitten ? Wat is de kwaliteit van het grondwater? In de onmiddellijke omgeving van de stortplaats zijn de afgelopen decennia zaken vastgesteld die hier niet thuishoren.” 

Uit onderzoek zou gebleken zijn dat er geen sanering nodig is, maar beken en waterputten zitten er wel met een abnormale vervuiling. Bovendien wordt in het onderzoek gezegd dat de kleilaag rond de put alles tegenhoudt, maar in de praktijk is er géén waterdichte kleilaag.

Zomer

De gemeente nam in 2018 al het initiatief om OVAM om extra onderzoek te vragen, maar dat komt er dus niet. “In 2018 heeft de gemeente het dossier opnieuw grondig onderzocht. Alle openstaande vragen over de mogelijke risico’s werden voorgelegd aan OVAM. We hopen in september de resultaten te hebben van ons eigen onderzoek. In het beste geval zijn de resultaten positief en heeft OVAM gelijk. In het andere geval zullen we hen uiteraard confronteren met onze bevindingen. We zullen zien welke stappen er dan ondernomen moeten worden.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.