Friturist viert vijfjarig bestaan met recordpoging: 126 uur non-stop bakken

Luc Driesen kan woensdag om 21 uur een record op zijn naam schrijven.
Klaas De Scheirder Luc Driesen kan woensdag om 21 uur een record op zijn naam schrijven.
Je frituur bestaat vijf jaar en dat wil je vieren. Je zou gratis frietjes kunnen uitdelen, of je kan het wereldrecord onafgebroken frieten bakken aanvallen. Dat is exact wat friturist Luc Driesen aan het doen is. 126 uur lang, non-stop achter de friteuse staan. Als hij het volhoudt tot woensdag 21 uur, is het wereldrecord binnen.

Behalve het grote tv-scherm met een digitale klok, die zegt dat de recordpoging een dag ver is, wijst niets erop dat friturist Luc Driesen al 24 uur frieten aan het bakken is in zijn frituur Fruteria Estrella in Malle. Ook na een hele dag bakken gooit Luc de goudbruin gebakken frietjes gezwind in de lucht. “Ik voel me nog heel goed. Je merkt dat je al langer bezig bent dan een normale dag maar het gaat nog”, vertelt Luc van achter zijn toog. 

Dokter

Verder dan die toog mag hij ook niet komen anders loopt hij uit het beeld dat registreert of Luc wel degelijk aan het bakken is. “De recordpoging verloopt via het Amerikaanse World Record Academy, omdat regerend recordhouder Daan Vernaillen uit Ternat daar ook zijn wereldrecord liet homologeren. Hij stopte aan 125 uur non-stop bakken. Ik ga dus voor de 126 uur of langer. Ik stop pas wanneer de dokter zegt dat het niet meer verantwoord is om door te doen.” 

Als alles goed gaat mag lukt zich woensdagavond om 21 uur de nieuwe wereldrecordhouder frieten bakken noemen. 

De frituur van Luc zit goed vol. Linksboven het tv-scherm dat aangeeft hoe lang Luc al bezig is.
Klaas De Scheirder De frituur van Luc zit goed vol. Linksboven het tv-scherm dat aangeeft hoe lang Luc al bezig is.

Powernap

Het idee voor het huzarenstukje kwam er tijdens een brainstormsessie hoe Luc het vijfjarig bestaan van zijn zaak zou vieren. “Ik ben wat beginnen surfen op het net en kwam zo bij het wereldrecord uit. En dan weet je het wel hé”, lacht Luc. 

Ondertussen is het een komen en gaan van klanten in de frituur. “Sinds de start vrijdagnamiddag om 15 uur had ik enkel zaterdagochtend geen klanten. Voor de rest is het hier altijd gezellig druk. Dat helpt.” 

Slapen kan hij doen door rustpauzes van tien minuten op te sparen. “Elk uur krijg ik tien minuten pauze. Als ik zes uur aan een stuk doorbak, kan ik nadien een uur pauze nemen. Dat vul ik in door powernapjes te doen van een half uur. Langer lukt meestal niet omdat je je ook moet omkleden en eens een douche moet nemen.”

15 kilo afgevallen

Maar ook een goede voorbereiding telt. “Toen ik mijn plannen overlegde met mijn huisarts zei hij me dat ik in topconditie moest zijn of dat het anders niet zal lukken. Ik ben beginnen sporten, gezonder gaan eten en voor ik het goed en wel besefte kon ik 15 kilometer lopen en verloor ik 15 kilo,” vertelt Luc, terwijl hij een nieuwe klant van frieten voorziet. Of hij die gezonde levensstijl ook zal aanhouden na de recordpoging? “Daar kan ik eerlijk gezegd nog niet op antwoorden,” fluistert hij ons toe. 

Om de sfeer er in te houden, en om Luc door de moeilijke momenten te loodsen, zijn er in het weekend vanaf 18.30 uur tot één uur ‘s nachts optredens gepland in de grote tent voor de frituur. Op weekdagen is dat tot middernacht. 

Luc Driesen viel 15 kilo af voor zijn wereldrecordpoging omdat hij in topvorm wilde zijn.
Klaas De Scheirder Luc Driesen viel 15 kilo af voor zijn wereldrecordpoging omdat hij in topvorm wilde zijn.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.