Dorpsplein moet weer meer blinken

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN MALLE

Het dorpsplein van Westmalle zal worden aangepakt in de PPS West.
Laenen Het dorpsplein van Westmalle zal worden aangepakt in de PPS West.
Het dorpsplein van Westmalle ligt er maar troosteloos bij. Ook andere straten zijn duidelijk aan een opknapbeurt toe. Moet de gemeente dringend investeren in wegeninfrastructuur?

Burgemeester Harry Hendrickx (DBM) verdedigt zijn beleid. "Het dorpsplein van Westmalle wordt aangepakt in de PPS West. Zodra er een nieuwe bestuursploeg is, kan er gestart worden. In Oostmalle zijn we dit jaar nog gestart met de werken. Dat andere wegen er troosteloos bij liggen, is oppositiepraat. Elk jaar opnieuw pakken we straten aan die vernieuwd worden. We investeren zelfs 1.350.000 euro aan wegenis-, fiets- en voetpaden. Dat willen we ook blijven doen."

"Jaren achterstand"

N-VA windt er geen doekjes om. "Het dorpsleven speelt zich af in de dorpskern en een mooi dorpsplein hoort daar bij", zegt Sanne Van Looy. "Een aantrekkelijke dorpskern zorgt immers voor de bloei van toerisme, winkels en horeca. Om dat mogelijk te maken zijn er door de huidige meerderheid heel wat strategische gronden/ panden aangekocht. We hebben die nu in bezit en kunnen tijdens de volgende legislatuur aan de slag gaan met ambitieuze plannen."


Paul Van Ham (Oost-West) spaart zijn ex-collega's van de meerderheid niet. "Onze gemeente kijkt tegen een jarenlange infrastructurele achterstand aan", zegt Van Ham. "Heel wat straten moeten hoognodig aangepakt worden. We ijveren voor een doordacht investeringsplan op lange termijn waarbij we elke investering aftoetsen met de inwoners." Ook Wim Vervloet van Vlaams Belang eist ingrepen voor onder meer het Bergplein. "Maar ook veel voet-en fietspaden zijn in slechte staat. En heel wat schoolomgevingen zijn een ramp op vlak van verkeersveiligheid." Pieter Van Boxel van Lijst Van Boxel verwijt de meerderheid dan weer een gebrek aan langetermijnvisie en ijvert voor een investeringsplan op lange termijn.


Wim Jordens van CD&V wil niet meer weten van uitstel. "Er is inderdaad niet zwaar geïnvesteerd de vorige legislatuur. Telkens opnieuw werden projecten uitgesteld naar een volgend jaar, met als resultaat dat de begroting van 6 jaar geleden nagenoeg dezelfde is als nu." Progressief Malle wil dat de dorpskernen worden heringericht zodat de inwoners er aangenaam kunnen wonen en winkelen. "En zodanig dat de verkeersveiligheid wordt verhoogd voor voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers. Horeca en winkels moeten voluit kansen krijgen", aldus Alex Van Loon. (VTT)