Buurtbus helpt mensen met mobiliteitsbeperking

De OCMW-voorzitters van Malle, Zoersel en Zandhoven bij de gloednieuwe bus.
Foto Benoit De Freine De OCMW-voorzitters van Malle, Zoersel en Zandhoven bij de gloednieuwe bus.
De OCMW-voorzitters van Malle, Zoersel en Zandhoven hebben gisteren een eerste rit met de Buurtbus gereden. Het gloednieuw vervoersmiddel voor mensen met een mobiliteitsbeperking vervangt de belbus die al anderhalf jaar niet meer rijdt.

Voor heel wat mensen met een mobiele beperking zoals slechtzienden, gehandicapten of mensen die minder goed te been zijn, was de belbus een handig hulpmiddel. Sinds de afschaffing van de belbus zit die groep met een probleem, want niet iedereen komt in aanmerking voor de Minder Mobielen Centrale of Handicar.

Slechte verbinding

"Mijn dochter verblijft bijvoorbeeld in de zorginstelling van Pulderbos, maar ze volgt via inclusieonderwijs les in het Atheneum van Malle", vertelt de moeder van Helena.


"Dit schooljaar zou Helena elke morgen 5 kilometer naar de eerstvolgende bushalte moeten stappen. Op wegen waar slechte verlichting is, waar geen voetpad is en dat gedurende minstens 45 minuten. Dat kon dus niet. Ik heb dit jaar gezocht naar privévervoer, maar dat is duur. We zijn heel blij dat we nu op de buurtbus kunnen instappen."

Registreren

De bus is een initiatief van de drie deelnemende gemeenten én het project kwam tot stand met de hulp van de provincie. Mensen met een mobiele beperking wordt gevraagd zich eerst te registreren via het OCMW van uw gemeente. Eenmaal u lid bent, kan u gebruik maken van de Buurtbus door te bellen naar het nummer 03/284.94.80. De bus stopt op 129 plaatsen in de drie gemeenten. (DVGT)