Boomgaarden moeten weer centrale rol gaan spelen: “Streekproducten van eigen kweek is de droom”

De boomgaard op het domein de Renesse in Oostmalle staat er nu wat verloren bij, maar het moet op termijn weer een echte ontmoetingsplaats worden en het fruit moet dienen om eigen streekproducten te maken.
Gemeente Malle De boomgaard op het domein de Renesse in Oostmalle staat er nu wat verloren bij, maar het moet op termijn weer een echte ontmoetingsplaats worden en het fruit moet dienen om eigen streekproducten te maken.
De gemeente Malle stapt mee in het project ‘Fruit met Pit’ met de bedoeling om de hoogstamboomgaarden op te waarderen. Het doet daarvoor beroep op het Regionaal Landschap De Voorkempen. De gemeente wil het aantal fruitbomen op openbaar domein ook opvoeren en denkt al aan producten van ‘eigen kweek’.

De pastorij in Westmalle en het Domein de Renesse in Oostmalle hebben beiden een hoogstamboomgaard, maar worden weinig echt gebruikt. De gemeente heeft het plan opgevat om de boomgaarden aantrekkelijker te maken en op te waarderen. “We zijn ervan overtuigd dat streekeigen fruit uit een eigen boomgaard en bovendien met een verhaal toch wel een extra troef kan zijn voor de gemeente”, zegt schepen Wouter Patho (N-VA). “Daarom hebben we het idee opgevat om ze weer een rol van betekenis te laten spelen.”

Karakteristiek

Boomgaarden zijn vooral typisch voor Limburg als fruitstreek, maar ook in de Kempen zijn er veel boomgaarden terug te vinden. Onlangs startte de gemeente Brecht in samenwerking met Kempens Landschap ook al met het opwaarderen van de boomgaard op het domein De Merel. Dat moet op termijn zelfs een nieuwe toegangspoort worden voor het domein daar. De sparren en dennen gaan er verdwijnen en maken plaats voor streekeigen fruitsoorten. “Ook in de Kempen hebben veel oude boerderij, pastorijen, kastelen en kloosters boomgaarden”, zegt Wouter Patho van Malle. “Maar doorheen de eeuwen hebben ze hun functie wat verloren. Het spijtige is dat daardoor ook een beetje de kennis verdween over de vele mogelijkheden van fruit zoals het bewaren, bakken drogen, sappen of stroop maken. Maar lokaal geproduceerd voedsel komt meer en meer in opmars. Daarom ook dat we willen inzetten op onze boomgaarden. Gezond, lekker en ze ondersteunen de lokale economie. We willen ze ook terug echt openstellen en er een beleving rond creëren.”

.
Gemeente Malle .

Partners

Samen met het Regionaal Landschap De Voorkempen zullen de twee gemeentelijke boomgaarden onder handen genomen worden. “We gaan in eerste instantie het beheer op punt stellen”, zegt schepen Wouter Patho (N-VA). “Zo kunnen we de fruitopbrengst optimaliseren en de landschappelijke en ecologische waarde herstellen. We gaan een uitgebreid beheersplan opstellen en ons eigen personeel een opleiding laten volgen over de aanleg en onderhoud van de boomgaard. We willen ook imkers betrekken bij het project. Later willen we dan gaan samenwerken met lokale partners om voor ons eigen fruit ook een afzetmarkt te krijgen. We denken dan aan eigen fruitsappen, fruittaarten of confituren. Lokale producten van eigen kweek. Dat is de ultieme droom. De bedoeling is ook dat we de boomgaarden omvormen tot een plaats voor kinderen om te spelen, waar onze inwoners zelf fruit kunnen komen plukken of gewoon als aangename ontmoetingsplaats.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.