22 besmette patiënten opgenomen en 4 doden tot nu toe: AZ Sint-Jozef klaar voor toestroom coronapatiënten

Huisarts Sven Beersmans (rechts) aan het controlepunt.
emz Huisarts Sven Beersmans (rechts) aan het controlepunt.
Met gescheiden circuits voor corona- en gewone patiënten en een verhoogde capaciteit is het AZ Sint-Jozef in Malle zich goed voorbereid op de coronacrisis. Ondertussen overleden vier oudere, met corona besmette patiënten. Op zondag 29 maart waren er 22 besmette patiënten opgenomen, van wie er momenteel 5 op intensieve zorgen liggen. “Voorlopig lijkt de regio Voorkempen minder erg getroffen, maar we de piek moet nog komen”, zegt persverantwoordelijke Ilse Cornelis. 

In overeenstemming met de coronamaatregelen van 14 maart schakelde het AZ Sint-Jozef haar werking om. Het ziekenhuis creëerde gescheiden circuits, zodat reguliere patiënten gescheiden blijven van besmette patiënten. Voor mensen met een vermoeden van besmetting werd een extra afgescheiden spoeddienst ingericht. Extra bedden kwamen vrij door gewone afdelingen af te scheiden. Momenteel beschikt het ziekenhuis over 18 bedden voor patiënten met een vermoeden van coronavirus en 34 voor patiënten die effectief besmet zijn. De capaciteit op intensieve zorgen werd verdubbeld van 6 naar 12 bedden. 

Mentaliteit

Het AZ Sint-Jozef volgt in overleg met de eigen multidisciplinaire coördinatiecel en andere ziekenhuizen in de provincie de situatie op de voet om ervoor te zorgen dat er genoeg ruimte is voor de verwachte toestroom. “Momenteel is de capaciteit voldoende. We bereiden ons voor om de verpleegeenheden nog verder op te schalen indien dit nodig blijkt”, aldus Cornelis. 

Volgens arts-hygiënist Clara Ceyssens en Eva Rutten van het ziekenhuishygiëneteam staat het AZ Sint-Jozef er momenteel goed voor. “Voor iedereen is de situatie in Italië een wake-up call geweest. Ook wij hebben ons daardoor extra voorbereid. Maar het is de bevolking die zal bepalen hoe erg de piek zal worden. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de mentaliteit. Als er nog veel feestjes georganiseerd zullen worden, of dikwijls contact is tussen verschillende generaties, zal het aantal besmettingen hoger oplopen.”

Labotest

Om te vermijden dat de spoeddienst voor coronapatiënten overstelpt zou worden, installeerde het AZ Sint-Jozef een controlepunt van mobiele consultatieruimtes bemand door huisartsen uit Zoersel, Malle, Schilde en Wijnegem. Dat pré-triagepunt met een eigen onthaal is sinds maandag operatief. “Wie meent besmet te zijn, moet eerst contact opnemen met zijn huisarts. Die kan de patiënt dan naar hier doorverwijzen. De laatste 4 dagen kwamen 112 patiënten op controle. We bepalen afhankelijk van de ernst van de situatie of de patiënt thuis in quarantaine kan blijven, of verder naar de spoeddienst voor coronapatiënten verwezen moet worden”, licht Zoersels huisdokter Sven Beersmans toe. 

Enkel wie doorverwezen wordt, zal getest worden op Covid-19. Het staal wordt in het eigen laboratorium onderzocht. “Dat gebeurt 2 keer per dag. Na 12 uur weten we dan of iemand al dan niet positief testte. We kunnen dat indien nodig nog verhogen naar 3 keer per dag”, zegt Ceyssens. 

Op zondag 29 maart waren om 8 uur ‘s morgens 22 met corona besmette patiënten opgenomen, waarvan er vijf op intensieve zorgen liggen. “Daarenboven waren 15 patiënten opgenomen met een vermoeden van besmetting, waarvan één op intensieve zorgen ligt. Dat is uiteraard wel een momentopname. Ondertussen mochten de afgelopen periode werden bijvoorbeeld zeven patiënten met coronagerelateerde problematiek ontslagen”, licht Cornelis toe. 

(lees verder onder de grafiek)

Grafiek verloop coronapatiënten in het AZ Sint-Jozef ziekenhuis in Malle.
Communicatiedienst AZ Sint-Jozef Grafiek verloop coronapatiënten in het AZ Sint-Jozef ziekenhuis in Malle.

Dringende medische hulp

Het AZ Sint-Jozef past alle mogelijke beschermingsmaatregelen toe. Zo wordt aan het onthaal van het reguliere ziekenhuis iedere passant gescreend met een warmtebeeldcamera op koorts. Ondanks de gescheiden circuits zijn de artsen van het AZ Sint-Jozef bezorgd dat reguliere patiënten vaak te lang wachten om naar de spoeddienst te komen. 

“Patiënten of ouders van kinderen vrezen dat ze het virus zullen oplopen bij een bezoek aan het ziekenhuis, omdat ze dan in contact zouden komen met patiënten met een coronagerelateerde problematiek. Maar door de strikt gescheiden circuits is dat niet het geval. We roepen dus op om bij dringende medische gevallen naar de reguliere spoeddienst te komen”, zegt Cornelis. “Vraag desnoods advies bij de huisarts. Die kan inschatten of een bezoek nodig is of niet”, besluit Beersmans. 

Het AZ Sint-Jozef zorgde voor twee strikt gescheiden circuits: één voor patiënten met een coronagerelateerde problematiek en één voor reguliere patiënten.
emz Het AZ Sint-Jozef zorgde voor twee strikt gescheiden circuits: één voor patiënten met een coronagerelateerde problematiek en één voor reguliere patiënten.
Iedere passant moet zijn handen desinfecteren aan het onthaal van het reguliere ziekenhuis.
emz Iedere passant moet zijn handen desinfecteren aan het onthaal van het reguliere ziekenhuis.
De warmtebeeldcamera meet de temperatuur van iedere passant aan het onthaal van het reguliere ziekenhuis.
emz De warmtebeeldcamera meet de temperatuur van iedere passant aan het onthaal van het reguliere ziekenhuis.